eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Molnár Gyula: meglehet a 30 százalék körüli támogatottság is

Molnár Gyula: meglehet a 30 százalék körüli támogatottság is

Többek között a Jobbikról, a kormányzati felkészülés szakértői hátteréről, az összefogásról és a támogatottságról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A kormányzati felkészülés szakértői hátteréről Molnár Gyula elmondta:

"Ez a szakértői háttér a kormányzati felkészülésnek az a csapata, amelyik a szakpolitikai témákban a későbbi körülbelüli miniszteri struktúrának megfelelően előkészíti azt, hogy mit mondunk a választási programban és mit teszünk az első hónapban és az első száz napban".

Miniszterjelöltek

Molnár Gyula hozzátette: mindegy, milyen pozícióval illetik, majd kiderül, hogy az emberek elfogadják-e például Hiller Istvánt oktatási miniszter-jelöltnek.

"Amikor Botka Lászlóról szavazni kell, akkor ott lesz Hiller István neve is. Szerintem ez jó irány, mert Hiller Istvánt az emberek többsége alkalmas oktatási miniszternek tartja. És abban bízom, hogy Szent-Iványi István esetében nem azt nézik, hogy ő egy liberális politikus, hanem azt mondja, hogy egy kiváló külpolitikus, aki évtizedek óta a magyar külpolitika egyik meghatározó szereplője. Vagy ha Komáromi Zoltánra gondol, akkor nem egy együttes politikust néz, vagy egy háziorvost, hanem egy olyan embert, aki alulról látja a magyar egészségügyet, és jók a mondatai, jól szerepel. Ezt így kell nézni."

Őket gyakorlatilag miniszterjelölteknek tekinthetjük

– mondta az MSZP elnöke.

"Ők ott voltak a frakcióülésen. Büttl Ferenc gazdaságpolitikai kérdésekben, a Kishantos-ügyben elhíresült hölgy, Ács Sándorné a fenntartható fejlődés felelőse - szándékosan nem környezetvédelem szót használunk -, és Jankovics Györgyi, a NYOSZ (Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége) vezetője, aki a nyugdíjas-témában segíti a munkánkat."

Az MSZP-nek e kör rendszeres találkozóit belátható időn belül ülésezéssé kell alakítania a politikus szerint. Most arról beszélnek, hogy ki-ki hogy áll a saját szakterületén, de ezt össze is kell rendezni, hogy

az október 16-ai választmányi ülésen előállhassanak a választási program első olvasatával.

Az anyag, ismételte meg Molnár Gyula, részelemeiben már készen van, az összesítést kell elvégezni.

Az összefogásról

A többség a részletekről beszélne az MSZP által kezdeményezett hétpárti összefogásról – mondta a párt elnöke.

"Szerintem a kategorikus nem a Momentum. A másik, akivel összefogásról nem, szakmai kérdésekről viszont lehet beszélni, az az LMP. A többiek viszont azt mondták, hogy ha nem is erről a formáról, de tárgyaljunk, és ezt fontosnak tartják. El is kezdjük, az első ilyen párttárgyalás a jövő héten lesz."

Aki a koordinált választási indulásról beszél, az már most a vereséget szeretné minimalizálni – mondta Molnár Gyula azzal kapcsolatban, hogy elsőre nem sikerült összehozni a többpárti megállapodást.

"Aki közös jelöltekről és külön listáról beszél, az fából vaskarikát akar, ilyen megoldás ma nincs. Aki koordinált indulásról beszél, már a mostani szakaszban, az valójában a vereséget akarja minimalizálni. Mi pedig azt mondjuk, hogy a győzelemhez vezető út a Kormányváltók Szövetsége, ami a pártoknál szélesebb együttműködés, amelyben a pártok mellett vannak civilek és a reményeink szerint lesznek szakszervezetek is. Ennek pedig van egy vezető ereje. És

ne tekintsék diktátumnak vagy erőszakosságnak, amikor azt mondjuk, hogy ez a Magyar Szocialista Párt.

Ugyanis a múltja, a hálózata, a beágyazottsága predesztinálja a pártot arra, hogy ő legyen az összefogás vezetője. Ha ezt valaki nem érti meg és továbbra is úgy gondolja, hogy választástechnikai vitát kell folytatni, akkor azt gondoljuk, hogy ő ebből a klubból kijjebb megy."

A parlamenti küszöbről

A közös lista egyben azt is jelentené, hogy a Kormányváltók Szövetségének 15 százalékos parlamenti küszöböt kellene átlépnie. Molnár Gyula szerint ez nem lehet probléma.

"Megette a fene, ha a szövetség, amit úgy hívnak, hogy Kormányváltók Szövetsége, az a 15 százalékos küszöb miatt izgulna. Amennyiben a teljes kör, a hét párt összeállna, akkor jóval nagyobb, 30 százalék körüli támogatottsággal bíró együttműködés jönne létre."

Az MSZP elnöke szerint egy választói csoport vár "ugrásra készen" arra, hogy az ellenzéki pártok a vitáikat feladva összefogjanak, és legyen kire szavaznia. Szerinte az idő előrehaladtával egyre jobban látszik, hogy többen vannak, akik kormányváltást akarnak, de ennek a körnek nincs megfelelő politikai "felülete".

A Jobbikról

Sem politikailag, sem választástechnikailag nem kell foglalkoznia az MSZP-nek a Jobbikkal Molnár Gyula szerint.

"Akkor lehet a diktátor szobrát ledönteni, ha a diktátor szobra áll. De ennek a diktátornak a szobra a közvéleményben még nem áll. A közvélemény nem gondolja azt, hogy egy nemzeti összefogás kell ahhoz, hogy eltakarítsuk ezt az embert a politika tetejéről."

Az MSZP elnöke hozzátette: e választási rendszer lényege éppen az, hogy egy kicsi többséggel relatív többséget lehet szerezni. Egy pici szavazati többlettel egy nagy kormányzati mandátumot és felhatalmazást.

"Ráadásul azt gondolom, hogy a Jobbik elkezdett bemenni egy olyan pályára, ahol már van valaki, és ez a Fidesz. De a Fidesz jobban csinálja ezt a mérsékeltnek tűnő jobboldali politika. A Jobbiknak jól állt a radikalizmus, de nyilván értették, hogy így vannak korlátaik. Nincs különbség politikai értelemben Orbán Viktor és Vona Gábor között, minek váltana így az ember? Ezen a pályán Orbán Viktor ma potensebbnek tűnik, mint Vona Gábor. De nekünk nincs ezzel dolgunk" - hangsúlyozta a politikus.

A háromosztatú politikai tér ebben a választási rendszerben, egy erős demokratikus ellenzék esetén nyerőképes, és képes arra, hogy választást hozzon

- fejtette ki Molnár Gyula.

A Jobbikkal való együttműködésnek beláthatatlan politikai következményei lennének - tette hozzá.

"Az időközi választások tapasztalata azt mutatja, hogy ha változást akarnak az emberek, akkor oda mennek, ahol biztosabban megkapják a változást. Tapolcán ezt a Jobbikban látták meg. Tőle 30-40 kilométerre, Veszprémben egy független jelöltben találták meg. Salgótarjánban egy szocialistában. Ha viszont mi az összefogással a rendszer tetején felmentjük a szavazókat, akkor lehet, hogy a változást akarók számára az adott pillanatban a Jobbik fogja megtestesíteni számukra a leváltás lehetőségét. És akkor könnyen előfordulhat, hogy bár arról beszélünk, hogy együttműködünk, de ennek haszonélvezője a végén a Jobbik lesz" - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Molnár Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×