eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A betegek számára érthetetlenek maradnak a leletek

Az ombudsmani hivatal nem vizsgálhatja azt, hogy a kórházi zárójelentések és orvosi leletek szövegét magyarul is fel kellene-e tüntetni, mivel nem alapjogi, hanem szakmai kérdésről van szó – mondta Lázár János.

Jövőre áttekintik a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatási támogatásának növelését – mondta a Kormányinfón az InfoRádió kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kérdés január közepén kerül a kormányülésen napirendre.

Az InfoRádió azon felvetésére, amely szerint a kórházi zárójelentések és orvosi leletek szövegét magyarul is fel kellene tüntetni a betegek megfelelő tájékoztatása érdekében, Lázár János azt mondta a múlt héten kért ombudsmani állásfoglalásra hivatkozva, hogy egy orvosi lelet a kiadó orvosoknak és azt kézbe vevő többi orvosnak, vagyis nem a betegnek szól, ezért nem alapjogi, hanem szakmai kérdésről van szó, amelyet az nem vizsgálhat az ombudsman.

Beszélt arról is, hogy a büntetőeljárási törvény varhatóan tavasszal kerül az országgyűlés elé, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt pedig decemberben fogadhatja a parlament, így gyorsabb lehet a jogszolgáltatás és csökkenhet a bürokrácia. Közölte azt is, hogy rövidesen pontosítják az aszálykár fogalmát is.

A miniszter a haderő-fejlesztésről szólva úgy fogalmazott: sok beszéd után most már valós hadsereg-fejlesztésre kerül sor Magyarországon: új helikopterek és a szállító repülőgépek beszerzéséről döntetnek, utóbbiról már decemberben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×