Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legfőbb Ügyészség: folyamatos a kapcsolat az EP-vel Kovács Béla ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folyamatos kapcsolat van az Európai Parlament és a magyar Legfőbb Ügyészség között azzal az indítvánnyal összefüggésben, amelyben Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész - közölte Fazekas Géza.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője felidézte: a Központi Nyomozó Főügyészség súlyos - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett - bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben szükséges a politikus mentelmi jogának felfüggesztése. Ez a nyomozás minősített, a részleteiről eddig sem állt módjában az ügyészségnek tájékoztatást adni, így a bűncselekmény pontos megjelöléséről, a feljelentő személyéről, a nyomozás során eddig végrehajtott eljárási cselekményekről, valamint a megállapítható tényállásról sem.

Hozzátette: az Európai Parlamentnek küldött indítvány is minősített átiratot tartalmazott. Hozzátette: az Európai Parlament további információkat kért, erre a Legfőbb Ügyészség a törvényi lehetőségeken belül válaszolt.

Fazekas Géza általánosságban megjegyezte: ha kémkedés lenne a bűncselekmény, a világon mindenhol a legszigorúbb minősítés mellett nyomoznának benne a hatóságok.

A legfőbb ügyészség szóvivője ezzel a DK-s Molnár Csaba szerdai nyilatkozatára reagált. A politikus bejelentette: pártja birtokába került egy levél, amelyet a cseh néppárti Pavel Svoboda, az Európai Parlament mentelmi kérdésekkel is foglalkozó jogi ügyek bizottságának elnöke írt Polt Péternek. Elmondása szerint a szeptember 9-én keltezett levélből a DK számára úgy tűnik, mintha a magyar legfőbb ügyész "akadályozná" az ügy felderítését, a magyar hatóságok ugyanis nem adják át azokat az információkat, amelyek alapján az EP döntést hozhat a mentelmi jog felfüggesztéséről.