eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Csaknem 17 milliárd forintos állami támogatást kap két nagy autóipari beruházás - hírösszefoglaló

Összesen 17 milliárd forintos állami támogatást kap két nagy autóipari beruházás. Meghallgatták Kiss Péter volt kancelláriaminisztert a moszkvai kereskedelmi képviselet ügyében. Életének 93. évében elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze

Két óriás autóipari beruházás összesen csaknem 17 milliárd forintos állami támogatást kap. A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint az Audi győri gyárának bővítéséhez 11,2 milliárd forintot, míg a szentgotthárdi Opel-üzem fejlesztéséhez 5,5 milliárd forintot ad az állam. Matolcsy György a kormányülés után elmondta: az Audi 900 millió eurós beruházást, míg az Opel 450 milliós fejlesztést hajt végre a következő években. Hozzátette: a két óriásberuházás 2.634 munkahelyet hoz létre közvetlenül, közvetve pedig a beszállításokkal együtt 17.500 álláshely jön létre Magyarországon. A miniszter kitért arra is, hogy a kormány megtárgyalta a konvergencia-program első tervezetét. Közölte: a kabinet a programról további belső egyeztetéseket rendelt el.

Államadósság-csökkentő alapot hozott létre a kormány felkarolva egy győri társadalmi kezdeményezést. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kabinet ülése után közölte: az alapot 1 millió forint induló tőkével Rédly Elemér győri katolikus plébános indítja. Hozzátette: az alapba befizethetnek azok a vállalatok és magánszemélyek is, akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot, és úgy gondolják, hogy saját forrásaikkal is hozzájárulnak ehhez.

Innovációs nemzeti minimum megalkotására tesznek javaslatot az Országgyűlésben a szocialista képviselők. Ezt a párt elnöke jelentette be az MSZP győri részországgyűlésén. Mesterházy Attila elmondta: az Európai Unió, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamai a zöld technológiákban, a kutatás-fejlesztésben keresik a gazdasági válság megoldását, miközben a magyar kormány szigorú feltételek mellett, egyre kevesebb pénzt ad innovációs pályázatokra.

Meghallgatta Kiss Péter volt kancelláriaminisztert a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet értékesítésével összefüggő nyomozásban a Központi Nyomozó Főügyészség. Kiss Péter azt mondta: amikor tárgyaltak az ingatlanról, nem gyanakodott szabálytalanságra. A nyomozóhatóság Iváncsik Imre egykori titkosszolgálatokért felelős államtitkárt, valamint Ficsor Ádámot, Gyurcsány Ferenc kormányfő volt kabinetfőnökét is meghallgatta. A nyomozóhatóság szerint összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az ügylet a magyar államnak. A 2009 vége óta tartó eljárásnak három gyanúsítottja van.

Elrendelte a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Fradi-pálya értékesítése ügyében az elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán. Skoda Gabriella, a vádhatóság szóvivője az InfoRádióban emlékeztetett arra: Budai Gyula különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt fordult a hatósághoz. Hozzátette: az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

A bizonyítási eljárással folytatódott a romagyilkosságok ügyében kezdődött per a Pest Megyei Bíróságon. Az elsőrendű vádlott három bűncselekményben való részvételét ismerte el. Kiss Árpád tagadta, hogy a sérüléssel és halállal végződött támadásokban részt vett, az eddig ismertetett, ellene szóló bizonyítékokra pedig nem reagált. Az ügyben érintett négy férfit azzal vádolják, hogy 2008-ban és 2009-ben összesen 9 helyszínen támadtak rá romákra; hat ember, köztük egy 5 éves gyermek meghalt, 5-en életveszélyesen megsérültek.

Elkezdődhet Budapesten az elektronikus jegyrendszer bevezetése a közösségi közlekedésben; a Fővárosi Közgyűlés György István főpolgármester-helyettes javaslatát egyhangúlag fogadta el. A projekt első lépéseként a Budapesti Közlekedési Központ az év végéig dolgozza ki a megvalósítást. Az indoklás szerint a BKV-nak 10 milliárd forintos kárt okoznak a bliccelők, így pénzügyileg is megtérülő beruházásról lehet szó. A közgyűlés takarékossági okokból döntött 18 intézmény 73 gyermek- és ifjúságvédelmi álláshelyének megszüntetéséről is. Ezek közül 51-et eddig sem töltöttek be, és mivel 10 alkalmazott már elérte a nyugdíjkorhatárt, ezért ténylegesen csak 12 dolgozót érint a határozat. A képviselők megszavazták, hogy a jövőben ne a főpolgármester határozzon a közterületek használatának, azok bérbeadásának ügyében, hanem egy öttagú testület, amelybe az MSZP - fenntartásai miatt - nem delegált tagot. A közgyűlés mindemellett döntött arról, hogy május 5-étől Roosevelt volt amerikai elnök helyett Széchenyi István nevét viselje a Magyar Tudományos Akadémia előtti tér, és engedélyezték a szerződés aláírását az augusztusi Szigetfesztivál szervezőjével.

A gáztűzhely hibája okozhatta a robbanást délelőtt Budapesten, egy VII. kerületi lakóházban, ahol 2 ember súlyosan megsérült. A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a detonáció a ház második emeletén történt. Kisdi Márk Máté hozzátette: a robbanás miatt a ház födémszerkezete, teteje, valamint a szomszédos lakások is megrongálódtak.

Életének 93. évében tegnap elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze. Számos színházi és filmszerepe mellett a Szomszédok című teleregény tette népszerűvé, ahol Lenke néni szerepét alakította. 1957-ben Jászai díjjal, három évvel később érdemes művész címmel ismerték el munkáját, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé, 2002 márciusában pedig a Nemzet Színésze lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×