eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tóth Zoltán: Nem ígérgetnének felelőtlenül, ha félidőben lenne a választás

A kiegyensúlyozott költségvetés érdekében a parlamenti ciklus felénél kellene megrendezni a helyhatósági választásokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tóth Zoltán. Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke szerint ezzel meg lehetne előzni a kampányok idején szokásos osztogatást, illetve a később visszavont ígéretek gyakorlatát.

A világban sokfajta irányzat létezik: az Egyesült Államokban a négyévenkénti elnökválasztás napján egyben megtartanak minden voksolást és népszavazást. Egy másik, mostanában tárgyalt nagyhatású változtatást Oroszországban vezetik be, ahol eddig szinte hetente járultak urnákhoz a választók a különböző tartományokban. Ezentúl azonban ott is egységes lesz a választás napja, amelyen a parlamenti és az önkormányzati szavazás egyidejűleg zajlik majd - tájékoztatott Tóth Zoltán.

Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke hozzátette: akad még egy irányzat, mégpedig Nagy-Britannia, ahol egyáltalán nem lehet előre tudni a választás időpontját, mivel ott a miniszterelnök joga, hogy maghatározza, az öt éves cikluson belül mikor legyen a voksolás.

A szakmai ésszerűség viszont mindenképpen azt diktálja, hogy felezőidőben tartsák a helyhatósági választásokat, és ebbe, egy cikluson belül, még egy népszavazás is belefér. Ennek lehetősége már a hírek szerint fölvetődött, de döntés még nincs róla - mondta el a szakértő.

Tóth Zoltán megjegyezte, hogy a ciklusfelezés ellen sokan azért emelnek kifogást, mert szerintük akkor folyamatos kampány zajlana az országban, és ez az állam működését, illetve az emberek nyugalmát is zavarná.

A szakértő emlékeztetett: a rendszerváltás előtt, amikor az önkormányzatokat még tanácsnak nevezték, volt példa arra, hogy néhány helyen meghosszabbították a ciklust, a következőt pedig lerövidítették. Talán ez a lehetőség is megfordult a döntéshozók fejében - jegyezte meg.

A ciklusfelezőben tartott önkormányzati választásokat elsősorban a kiegyensúlyozott költségvetési elosztáspolitika indokolná. Ez nem engedi meg, hogy a választási kampányok bűvöletében rengeteg pénzt osszanak ki, majd rögtön utána meghúzzák a nadrágszíjat, ami nálunk sajnos jellemző gyakorlat - fejtette ki Tóth Zoltán.

Húsz éven keresztül annak voltunk tanúi, hogy az országgyűlési választások kampánya idején ígért támogatásokat visszafaragták az önkormányzati szavazás után. Manapság mintha kevesebb lenne az ígérgetés, de ez talán a szűk esztendők eredménye, és amint lesz megint pénz a kasszában, újra jöhetnek a ígéretek. A felezőben tartott szavazás ezt megelőzheti - vélekedett a szakértő. 

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×