eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Dühös károsultak vonultak az ügyvezető házához

Beszállított terményeik árát követelve demonstrált tucatnyi gazdálkodó csütörtök kora reggeltől a felszámolás alatt álló Gabona-Komplex Kft. ügyvezetőjének szeged-tápéi háza előtt.

A tiltakozók többek között "Minden közraktár áldozatát kompenzálni, úgy mint a bankokat!", "Bűnösöket a börtönbe, pénzünket a zsebünkbe!", "Ne az félje, akinek tartoznak, hanem az, aki tartozik!" feliratú táblákat tartottak kezükben.

A Gabona-Komplex Kft. mintegy ötven gazdálkodónak, őstermelőnek, integrátornak maradt adósa, a kinnlévőségek teljes összege eléri az 1,2 milliárd forintot - mondta Szöllősi Károly, az egyik érintett vállalkozás, az apostagi Aranykorona Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: a felvásárlócég károsultjai igyekeznek összefogni, s kártalanításuk mellett azt is szeretnék elérni, hogy induljon újra a cég ügyeivel kapcsolatos nyomozás, valamint azt, hogy áltozzon meg a közraktári törvény, mert szerintük a kialakult helyzet egyik oka a nem megfelelő jogi szabályozás.

A gazdálkodók terményeiket - repcét, kukoricát, búzát és napraforgót - 2008 augusztusa és 2009 februárja között szállították be a Gabona-Komplex Kft. röszkei bázisára. Bár a felvásárlócég nem kínált lényegesen többet a piaci árnál, részben az ott dolgozókkal kialakított esetenként több évtizedes kapcsolat, részben az M5-ös autópálya mellett található több tízezer tonnás kapacitású raktár kiváló elhelyezkedése miatt harmincnapos fizetési határidővel a vállalkozásra bízták árujukat - mondta Szöllősi Károly.

Miután a fizetési határidő leteltével nem érkezett meg a termény ellenértéke, az ügyvezető elment a röszkei bázisra, ahol megdöbbenve tapasztalta, hogy áruját a felvásárlócég engedélye nélkül közraktáraztatta. A cég vezetői ígéreteket tettek az adósság törlesztésére, de ez a mai napig nem történt meg. Ezért jogi útra terelték a tartozás behajtását, ami a késedelmi kamatokkal együtt cége esetében 123 millió forint - tette hozzá az Aranykorona Kft. ügyvezetője.

A jogerős bírósági döntés megszületése után végrehajtást kezdeményeztek a kinnlévőség behajtására, ennek jogerőssé válása után egy héttel, 2009. december 16-án azonban elrendelték a Gabona-Komplex Kft. felszámolását - mondta az ügyvezető.

A többi károsult is hasonlóképpen járt, akadtak, akik hozzájutottak több-kevesebb pénzhez, úgy tűnik azonban, hogy a felvásárlócég "piramisjáték-szerűen" a később beszállított áruért kapott pénzből vagy közraktári hitelből fizette ki korábbi partnereit - mondta Szöllősi Károly, aki szerint mindenképpen szigorítani kell a közraktári törvényen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×