eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Spéder Zsolt: Magyarországon a középhelyzetű családok vállalnak legkevésbé gyermeket

Idén várhatóan 10 millió alá csökken Magyarország népessége, negyven év múlva pedig már csak 8,5 millióan leszünk a jelenlegi népesedési folyamatokat figyelembe véve - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A népesedés világnapja alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutató Intézet igazgatója elmondta: Magyarországon a középhelyzetű családok vállalnak legkevésbé gyermeket, mert ők veszíthetik a legtöbbet.

A természetes fogyás hátterében a magas halandóság és az alacsony gyermekszám áll. Halandóságban évtizedek óta nagyon-nagyon rossz a helyzet Magyarországon, és 1980-ban a termékenység kezdett csökkenni. A halandóság nagyon alacsony volt 1994-ig, és a nyolcvanas években a gyerekszületések is elkezdtek csökkenni. Részben az 1985-ben kitalált és bevezetett GYED is ennek következtében született meg, hogy valamilyen módon ezt a csökkenést próbálják ellensúlyozni.

Mégsem sikerült. Európában hol helyezkedik el Magyarország a gyerekvállalás számát tekintve?

A gyermekvállalást illetően mi 2005-ig voltunk együtt a volt szocialista országokkal, mert ezek némelyikében 2005-6 környékén elindult a fejlődés. Csehországban, Észtországban, Litvániában 1,6 tizedes a teljes termékenység arányszáma, amit az átlagos családnagyságnak szoktak nevezni. Szlovéniában is növekedés mutatkozik. Tehát mindenütt elindult, ami részben a gazdasági körülmények javulásával is kapcsolatban van. Nálunk sokáig tart ez a tél, mert ugye ez azt jelenti, hogy 1999 óta 1,3 tizedes aránnyal stagnálunk, és ennek az a nagy problémája, hogy a Ratkó-unokák lassan kikerülnek a gyermekvállalási korból, és ők olyan sokan vannak, hogyha ők már negyven év fölött lesznek, akkor három gyereket kéne vállalni mindenkinek, hogy ugyanazok az arányszámok létrejöjjenek.

Egész Európa küzd ezzel a problémával, nemcsak Magyarország, és lehetett olvasni évekkel, évtizedekkel ezelőtt is olyan magyarázatokat, hogy ez a fogyasztói társadalom hatása és a magasan kvalifikált nők kevésbé vállalnak gyermeket. Ebből a szempontból Magyarország kilóg bizonyos értelemben a sorból, hogy nálunk a magasan kvalifikált családoknál van egy kiugrás a gyerekvállalásban.

Igen, ez érdekes Magyarországon - majd visszatérek Európára is -, hogy van egy bizonyos J alakja a gyermekvállalásnak. Tehát a középhelyzetűek vállalnak legkevésbé gyermeket. Ezt azzal szoktam magyarázni, hogy az ő helyzetük a legbizonytalanabb abból a szempontból, hogy ők veszíthetnek a legtöbbet. Ugye az alacsonyabb státuszúaknál azért mégis a családpolitikai juttatások valamilyen szinten ellentételezni tudják azokat a felmerülő költségeket, amelyek a gyerekkel érkeznek. A magas jövedelműek elég erőforrással rendelkeznek, és jó esélyekkel, hogy vissza tudjanak térni a munkapiacra. A legérzékenyebb vagy törékenyebb helyzetben a középhelyzetű van, ő veszíthet a legtöbbet, nála a legnehezebb egy középhelyzetű státusz visszaszerzése, akár a munkapiacon is. Ugye a szélén a munkapiacnak viszonylag könnyen lehet alkalmi munkát, ezt-azt szerezni, és a magas státuszúak meg olyan humán tőkével rendelkeznek, visszavárják őket, akárhogy nézzük, a magas végzettségűek munkanélkülisége szinte elhanyagolható, ami nyilvánvalóan azt mutatja, hogy ők azért vissza tudnak térni a munkapiacra, tehát az ő esetükben erőforrásaik is vannak, anyagi bázisuk, illetve a visszatérésük könnyebb. Európára visszatérve van egy nagyon érdekes fejlemény. Egy fél éve jelent meg éppen egyik demográfus olasz kollégánknak egy elemzése, ami azt mutatta, hogy visszafordul az a tendencia, tehát most a jobb helyzetben lévő országokban több gyermek születik. A skandináv országokban két gyerek az átlagos, Franciaországban, az USÁ-ban, az Egyesült Királyságban is. A kivételt a német nyelvű országok jelentik, Németország, Svájc, Ausztria, akik gazdagok, de ott nem magas a gyermekszám. Tehát a gazdagabb országokban most jóval magasabb vagy az átlagosnál magasabb a gyermekszám, részben persze azért is, mert ott sikerült a család-munka összeegyeztetését megteremteni. Nagyvonalú, bőkezű családtámogatás, bölcsődék megléte, ez azt jelenti, hogy a gyerekvállalás nem jelent olyan gondot, ami megtörheti az embernek az életpályáját.

Magyarországon milyen népesedéspolitikát kellene folytatni, hogy ez a folyamat megváltozhasson? Önmagában a GYED, GYES rendszerével lehet ezen segíteni? Hát ugye eddig is volt.

Igen. Én azt gondolom, hogy nagyvonalú volt. Ezért is volt az, hogy Magyarországon nem csökkent le annyira a gyermekvállalás, mint mondjuk Szlovákiában vagy Csehországban a 90-es évek végén. Azt hiszem, hogy valamit lehet javítani, mindig lehet valamit javítani. Most nyilván azzal a zárójellel, hogy nemcsak a családpolitikától függ, hogy azok a gyerekek, akiket szeretnénk, azok megszületnek-e. A legfontosabb a család és a munka összeegyeztetésének a megteremtése, tehát hogy ne jelentse a gyermekvállalás a munkavállalás, a karrier megtörését. Nemcsak a karrierre gondolok, hanem a megélhetés problémáira is. Tehát ne csak abban gondolkodjunk, hogy egy felsővezető nő életében mit jelent egy gyerek, hiszen egy középhelyzetű esetében a gyermekvállalás a megélhetést veszélyeztetheti. Tehát ez az egyik, a másik pedig, hogy nagyon nehéz utána az ellátás, ha nincsenek megfelelő gyermekintézmények. A másik dolog, amit lehetne javítani, a rugalmasságán a családtámogatási rendszernek. Ez azt jelenti, hogy lehetne ösztönözni azt, hogy rövidebb idő alatt szülessen meg esetleg a második gyermek, ne veszítsenek - ma ugyanis veszítenek azok, akik másfél év múlva szülik meg a gyermeküket, hiszen egy fél évig elmaradnak abból a GYED-ből vagy GYES-ből, ami amúgy járna nekik. Tehát lehetne ezt rugalmasabbá tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×