eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A 26 helyi népszavazásból mindössze 11 volt eredményes

Az idén összesen 26 kérdésben tartottak helyi népszavazást 22 magyarországi településen, e kezdeményezések közül azonban csak 11 volt érvényes és eredményes.

A legtöbb helyi népszavazást - ötöt - Veszprém megyében tartották, ám valamennyi érvénytelen lett. Ajkán a szemétszállítással és a távhőszolgáltatással kapcsolatban járultak a szavazók az urnákhoz, Balatonfűzfőn biogázüzem létesítéséről, Pétfürdőn és Öskün pedig a péti szőlőhegy átadásáról-átvételéről szavazhattak.

Négy kérdésben volt - még január végén - helyi népszavazás Heves megyében. A választásra jogosultak egy szemétátrakó, -égető, -lerakó és -szelektáló létesítéséről szavaztak, de valamennyi kérdésben érvénytelen volt a népszavazás.

Három voksolást rendeztek Vas megyében: Váton és Porpácon a választópolgárok egyaránt hozzájárulásukat adták a két község határában épülő repülőtér létrehozásához, a kőszegi sportpályáról szóló helyi népszavazás azonban érvénytelen lett.

Két-két helyi népszavazás volt Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar megyében, egy-egy Pest, Somogy, Zala, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Nógrád megyében, valamint a főváros XVIII. kerületében.

A Baranya megyei Hosszúhetényben utcanevek megtartásáért szavaztak. A referendum kezdeményezői azt szerették volna, ha a képviselő-testület visszavonja tavaly májusban hozott határozatát, melyben a Berki Fülöp utcát Hármas-hegy utcára, a Felszabadulás utcát Széchenyire, a Landler Jenő utcát pedig Szent Borbálára keresztelte át. Az utcában lakók a személyes okmányaikkal kapcsolatos adminisztráció, a társasági szerződések módosításának szükségessége és annak költségei miatt ellenezték az átnevezést, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek a régi utcanevek visszaállításáért. A helyi népszavazás érvénytelen lett.

Szintén Baranyában, Nagykozáron - ellenszavazat és érvénytelen szavazat nélkül, 11 igenlő vokssal - arról döntöttek az érintettek, hogy a Zsemenye-dűlő településrészt átadják Romonya községnek. A választók névjegyzékében összesen 15-en szerepeltek.

A Zala megyei Pethőhenyén alig negyedóra alatt lezajlott a népszavazás májusban; a településen valószínűleg eddig példa nélküli módon közmeghallgatás keretében tartottak referendumot három településrész leválásáról. A népszavazáson Cserlap, Hosszúhegy és Kápolnahegy összesen 22 állandó lakója vehetett részt, a szavazásra jogosultak közül végül az érvényességhez szükségesnél eggyel többen, 13-an járultak az urnához és mindannyian igennel szavaztak a leválásról szóló kérdésre.

A Pest megyei Szigetmonostor lakói helyi népszavazáson nyilvánították ki: szeretnék, ha önkormányzatuk ragaszkodna a települést Szentendrével összekötő autós híd megépítéséhez.

A Győr-Moson Sopron megyei Mosonmagyaróváron arról tartottak népszavazást, hogy Újudvar településrész leváljon-e Mosonmagyaróvárról, a voksolók többsége az elszakadás mellett döntött. Ebergőcön pedig a választók elutasították, hogy halotthamvasztó épülhessen a településen.

Somogy megyében, Bodrogon a választók elutasították egy speciális gyermekotthon létesítését.

Hajdú-Bihar megyében Bedő és Körösszakál lakói helyi népszavazáson támogatták, hogy a két település képviselő-testülete alakítson társult testületet. A Tolna megyei Udvari választói pedig hozzájárultak ahhoz, hogy Alsópél területrész Sárszentlőrinc községhez tartozzon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Gávavencsellőn arról szavaztak, hogy két településrészt Nyírtelekhez csatoljanak-e, de a helyi népszavazás érvénytelen lett. A főváros XVIII. kerületében városőrség létrehozásáról tartottak helyi népszavazást, de ez a voksolás is érvénytelen lett, mint ahogy az az esztergomi is, amelyen a városi holding részvényeiről dönthettek volna a választók. Szintén érvénytelen lett a mátraterenyei népszavazás, ahol szén és biomassza tüzelésére alkalmas erőmű létesítéséről határozhattak volna.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint helyi népszavazást kezdeményezhet a polgármesternél a települési képviselők legalább negyede, a képviselő-testület bizottsága, a helyi társadalmi szervezet vezető testülete, valamint az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár. E létszám nem lehet kevesebb a választópolgárok 10 százalékánál és nem lehet több annak 25 százalékánál.

Helyi népszavazást lehet tartani a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben, az önkormányzati rendelet megerősítésére és egyes területszervezési kérdésekben. A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott, és eredményes, ha a szavazók több mint a fele a kérdésre azonos választ adott.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×