Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Draskovics: saját döntésem volt a lemondás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Saját döntése volt Draskovics Tibornak, hogy lemondott. A leköszönő igazságügyi és rendészeti miniszter ezt újságíróknak mondta szerdán. Úgy értékelte, hogy miniszterségének mérlege összességében pozitív, sikerrel teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket még Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek tett.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter  a sjtótájékoztatón megismételte lemondásának indokát: elvégezte az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét, a következő időszak pedig a pártpolitikáról szól, nem pedig a szakmai munkáról.

Az MTI kérdésére - miszerint ezzel azt kívánja mondani, hogy a kormány többi tagja felvállalja a pártpolitikai vitát - Draskovics Tibor azt mondta: "ez nem az én terepem, ebből semmi nem következik a kormány többi tagjára nézve".

Hozzátette: minden poszt más, mások az emberek is. Hangsúlyozta: nincs összeesküvés, háttértörténet, vagy konfliktus, nem a költségvetés miatt mondott le, de elismerte, hogy megvárta a törvény elfogadását.

Pozitív a mérleg


Mint mondta, minisztersége alatt hetven törvényt készítettek elő, ezek közül negyven hatályba lépett, tíz a parlament előtt van. Nemcsak az ő személyes sikere, mondta, de megújították a polgári törvénykönyvet, korszerűsítették a Btk.-t és az egész büntetőpolitikát, valamint sikerként könyvelhető el a gyorsan és más felfogásban dolgozó közigazgatás kialakítása.

"Átvittük az államot a XXI. századba, elektronikus alapokra helyeztük a közigazgatás jelentős részét" - idézte Draskovicsot az Index. Példaként az e-cégeljárást és a parlament előtt lévő digitális anyakönyvezés ügyét említette.

A negatívumok közé sorolta, hogy az igazságszolgáltatás reformját a pártok egyet nem értése miatt nem sikerült átvinni, valamint azt, hogy jogszabályi oldalról nem sikerült alátámasztani a szélsőségek elleni fellépést. "A véleménynyilvánítás korlátja a diszkrimináció kell, hogy legyen, hiszen a gyűlöletbeszédtől csak egy lépésre van Felsőzsolca vagy Kisléta" - fogalmazott.

Folytatás a magánszektorban

Megerősítette, hogy a magánszektorban folytatja, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, melyik cégnél. Az Index úgy tudja, hogy a sok tárcát megjárt politikus januártól valószínűleg a PricewaterhouseCoopersnál folytathatja pályafutását.

A Big4 közé tartozó adótanácsadó és könyvvizsgáló cég nem kommentálta az értesülést a Portfoliónak, de Draskovics átlépéséről már két éve is felröppentek hírek. Akkor a hír korai szivárgása is közrejátszhatott abban, hogy a váltás nem valósult meg.

Fegyelmit kapnak a pezsgőzők

Egy újságírói kérdésre, miszerint néhány kapitányságon pezsgőt bontottak a távozás hírére, azt felelte: reméli, hogy az országos rendőr-főkapitány ki fogja osztani a fegyelmiket, hiszen szolgálat közben nem szabad alkoholt fogyasztani.

Másfelől, tette hozzá, a rendőrök szíve joga eldönteni, kihez milyen szimpátiával viszonyulnak.