eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Borsos József kiállítása a Nemzeti Galériában

Borsos József 19. századi festőművész és fotográfus több mint 300 munkája látható a Magyar Nemzeti Galéria új tárlatán. A titokzatos életű művész munkásságából június 18-tól október 25-ig látható kiállítás.

 Borsos József (1821-1883) képeiből korábban csak egyszer, 1971-ben rendeztek önálló kiállítást Veszprémben, s a Magyar Nemzeti Galéria állandó tárlatán látható két-három alkotása - mondta el Békefi Eszter művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora a kedden tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az október 20-ig látogatható tárlaton látható 70 hiteles festményt és 200 fotográfiát magyarországi köz- és magángyűjteményekből, valamint Ausztriából, Horvátországból, Olaszországból és Szlovákiából sikerült kölcsönözni az MNG gyűjteményében található Borsos-alkotások mellé. A művek nagy része hosszú ideig ismeretlen helyen lappangott, esetleg csak reprodukcióból vagy leírásból volt ismert.

A tárlat első részében a művész életéről fellelhető dokumentumok és róla készült képek láthatók. Próbálnak teljes képet adni Borsos Józsefről, a 19. század egyik legjelentősebb festőjéről, akit gyakran összekevernek Borsos Miklós szobrásszal, grafikussal - mondta a kurátor.

Szavai szerint a 70-es években rendezett kiállításon csupán a mostani alkotásoknak a felét tekinthette meg a közönség, ebből a szempontból unikum az MNG-ben látható anyag.

Egy festő- és fényképészműtermet is berendeztek korabeli eszközökkel, s a fotókat felvonultató részben a fényképészeti lapok mellett fotóapparátok, és egyéb eszközök láthatók. A fotókon a többi között Liszt Ferencet és családját, gróf Szapáry Gézáné Győry Mária grófnőt és Migazzi Vilmos grófot láthatják az érdeklődők.

Borsos fényképészi működésének fénykora a kiegyezés körüli időre tehető, ezért szerepel hangsúlyosan a kiállításon az 1867-es országgyűlési album, melyben 360 képviselő arcképe látható. A Nemzeti Színház személyzete a leköszönő intendáns számára készíttetett pompás kivitelű albumot, amelyben a teljes személyzet felvonul, köztük Erkel Ferenc hűséges kutyájával.

Borsos József életének részleteiről nagyon kevés adat áll rendelkezésre, és művei közül is igen sok elveszett. Borsos az 1840-es évektől Bécsben dolgozott, és komoly sikereket ért el mind portré-, mind életképfestőként. Festésmódja látványos, gyakran a 18. századi rokokót idézi, képein a ruhák, bútorok anyagai ragyognak, szinte tapinthatók. Kompozíciói változatosak, nagy műgonddal dolgozott ki minden részletet.

A kiállított festmények között számos portré, köztük Esterházy Pál és gróf Pálffy János képe, csendéletek, népi jellegű alkotások is szerepelnek, és láthatók Borsos József legismertebb művei, például a Lányok bál után és a Nemzetőr. Borsos remekművei mellett a kiállítás bemutat néhány jellemző példát a kortárs osztrák és magyar festők munkáiból is.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×