eur:
391.1
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A volt brit nagykövet szerint Trianon amputáció volt

Az elvesztett magyar presztízs és a döntéshozók gyakran gyors és felületes nemtörődömsége is hozzájárult Trianonhoz - írta egy most megjelent könyv előszavában az Egyesült Államokban élő magyar történész, John Lukács. A nyolcvanas évek elején Budapesten szolgáló Bryan Cartledge brit nagykövet pedig egy angol szemszögéből elemzi a 89 évvel ezelőtt megszületett békeszerződést.

Képes egy brit írni Trianonról, "van hozzá szeme" - válaszolta az InfoRádió kérdésére Bánki Vera, Bryan Cartledge volt budapesti brit nagykövet Trianon egy angol szemével című könyvének fordítója. Cartledge 1980-83 között szolgált Budapesten, majd moszkvai nagykövet lett. Nyugdíjba vonulása után egy oxfordi kollégiumnak volt az igazgatója.

Kifejtette: Cartledge előzőleg már hét évet szánt arra, hogy megírja Magyarország történetét, ami 2008-ban jelent meg Megmaradni címmel. Ezután kapott egy felkérést, hogy a párizsi békékről szóló sorozatban írja meg a magyar békekötésről szóló kötetet.

Cartledge nem sebnek nevezi Trianont - mutatott rá Bánki Vera. A Magyarország történetéről szóló könyve azzal végződik, hogy a tatár, a török, a Habsburg Birodalom, a náci Németország és a Szovjetunió már a múlté, de Magyarország még megvan. Ezek sebek voltak, amelyek begyógyulnak, Trianon viszont amputáció, ami visszafordíthatatlan.

Szerinte csak az Európai Unióban lehet reménykedni, aminek egyszer remélhetőleg az összes szomszédos ország a tagja lesz egyszer. Akkor pedig az emberi jogok fogják rendezni a kérdést.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×