eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ma szűnik meg az MDF-frakció

Ma szűnik meg az MDF országgyűlési frakciója. Az ellenzéki párt meglévő képviselői függetlenként dolgoznak tovább a parlamentben, és felkészültek arra is, hogy a politikai befolyásuk jelentősen csökken. Felvetődött, hogy a független Császár Antal mentheti meg a képviselőcsoportot. Herényi Károly frakcióvezető viszont két napon belül ellent mondott saját magának azzal kapcsolatban, hogy megkeresték-e a képviselőt.

Hétfőn lépett ki az MDF országgyűlési képviselőcsoportjából Csáky András, így a frakció létszáma 10 fő alá csökkent.

A képviselő a sokadik MDF-es politikus volt, aki tiltakozott a párt európai parlamenti listája és annak vezetője, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter ellen.

A Házszabály értelmében 10-nél kevesebb képviselővel nem működhet frakció, így az Országgyűlés elnöke a csütörtöki házbizottsági ülés után bejelentette: péntektől függetlenként dolgoznak tovább az eddigi MDF-es képviselők.

Az MDF már készült is erre. Ahogy legutóbb, Vas János kilépése után még Lengyel Zoltán átcsábításával meg tudták menteni a képviselőcsoportot, erre most állítólag kísérletet sem tettek.

Felvetődött viszont Császár Antal, volt fideszes képviselő neve, aki csak április vége után lehet bármely frakciónak a tagja. Herényi Károly frakcióvezető kedden az InfoRádiónak azt mondta, megkeresték Császár Antalt. "Császár Antal úr elvileg szóba jöhet, illetve részéről egy olyan megnyilvánulás birtokosai vagyunk, ami nem zárja ki ennek a lehetőségét" - mondta.

"Nem kézjegyekkel kommunikálunk"

A kérdésre, hogy beszéltek-e vele, azt válaszolta: "Miután nem kézjelekkel kommunikálunk, igen". "És mit kérdeztek, mit ígértek neki?" "Hát ez hadd legyen a mi titkunk" - felelte.

Császár Antal ez után az InfoRádiónak azt mondta, őt nem kereste meg az MDF.

Csütörtökön már maga Herényi Károly is óvatosabban fogalmazott. Kérdésünkre azt mondta, egyelőre nem időszerű a kérdés.

Az viszont időszerű, hogy az MDF-es képviselők hogyan tudnak ez után függetlenként dolgozni. Nem szólalhatnak fel napirend előtt, a vitákban nem állíthatnak vezérszónokot, és kevesebbszer szólalhatnak fel.

Megszűnnek a bizottsági helyeik is, ami Herényi Károly szerint azt jelenti, hogy jelentősen csökken a politikai befolyásuk.

A Házszabály úgy rendelkezik, hogy minden parlamenti képviselőnek egy bizottsági hely jár, de nem mindegy, hogy egy költségvetési Bizottságban vagy egy kisebb jelentőségűben van-e ez a hely. A gyakorlat az, hogy a független képviselők kisebb bizottságban kapnak helyet, ami csökkenti a parlamenti érdekérvényesítés lehetőségét.

Herényi Károly úgy tudja, hogy a Fidesz és az SZDSZ csütörtök délután már egyezkedett is egymással a felszabaduló bizottsági helyekről, minderről azonban ma ötpárti tanácskozást is tartanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×