eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyurcsány betiltaná a "cigánybűnözést"

Rendesen nekiment a Fidesznek és vezetőjének Gyurcsány Ferenc a Hírszerzőnek adott interjújában, reformellenességgel, semmittevéssel vádolva meg az ellenzéki pártot, és megengedhetetlen, felháborító kijelentésnek nevezve Orbán Viktor cigányokkal kapcsolatos kijelentéseit. A miniszterelnök továbbra is be szeretné tiltani a "gyűlöletbeszédet", akár alkotmánymódosítás árán is. Emellett igyekezett megvédeni reformjait is. A maastrichti kritériumokat teljesítő költségvetési hiányunkra szerinte büszkének kell lennünk.

Megint kiállt a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó lépések, a "gyűlöletbeszéd" betiltása mellett Gyurcsány Ferenc a Hírszerzőnek adott interjújában, mivel "a szólásszabadság védelmének örvén mára mindennapossá lett egyes társadalmi csoportok megaláztatása". Arra a kérdésre, hogy mit szól az Alkotmánybíróság elnökének múlt heti, a "cigánybűnözés" kifejezés alkotmányosságáról szóló nyilatkozatához, azt válaszolta: "Minden olyan fogalom, amely egy egész társadalmi csoportot nevez meg bűnösként, vagy teszi lehetővé, hogy egy társadalmi csoport érezze magát bűnbaknak, az a fogalom sérti annak a csoportnak az identitását, és egyes tagjainak a méltóságát." Leszögezte: "alkotmányt kell módosítani, és a kormány ezt kezdeményezi, mert Európában azt mondják, hogy Magyarország az, amely a szólásszabadság védelmében olyan szabályokat érvényesít, amely ma nem teszi lehetővé, hogy olyan toleráns nemzeti közösség alakuljon ki, amelyik el tudja fogadni a különbözőségeket."

"A mostani problémát az okozza, hogy a nagyon sok, kis értékre elkövetett lopás a távoli falvakban, ahol a szegény lop szegénytől, a társadalmi bizonytalanságot mutatja." Szerinte így a biztonságérzetet elsősorban nem az egyedi, "veszprémi típusú" esetek veszélyeztetik, viszont "ezek két-három évre megrázzák az országot. Emlékezzünk arra, hogy a móri mészárlás idején, vagy amikor a Fradi volt válogatott focistáját, Simon Tibort agyonverték, milyen lehetett a közbiztonság érzete. Megjegyzem, amikor ezek megtörténtek, Orbán Viktor kormányzott." Emellett szégyenteljesnek, megengedhetetlennek és felháborítónak nevezte elődje azon kijelentését, miszerint "cigánybűnözés nincsen, de a cigányok kimutathatóan sokkal több bűnt követnek el, mint korábban." Orbán Viktor szerinte szélhámos és szemforgató módon viselkedett az ügyben.

"Szerintem helyesen háborodom fel, amikor egy rendőrkapitány elkezd lamentálni azon, hogy bizonyos bűncselekményekben mi a bűnelkövetők származása" - utalt megint a miskolci rendőrkapitány kijelentésére. "De Tatárszentgyörgy akkor is szörnyű, ha nincs mögötte rasszista indíték" - tette hozzá.

"A Fidesz a Balatont az M3-ason keresi, és erről akarja meggyőzni az utasokat is" - vélekedett a kormányfő, majd arról értekezett: a Reformszövetség MSZP, az SZDSZ és az MDF azonos útvonalat, az M7-est választotta, csak épp a sebesség más. Azaz "a Reformszövetség és a kormány javaslatai alapirányokat és a struktúrát tekintve egyeznek."

A kérdésre, hogy nem tartunk-e ott, amit Balatonőszödön felvetett - "ha nem viheti végig a szándékait, lemond" -, Gyurcsány Ferenc visszakérdezett: "Hogy például olyan párt kerülhessen hatalomra", amelyik a "reformokat akadályozta, ami pedig megszületett az ország javára, azt hazaárulásnak nevezte? Válságkezelő programjának pedig se híre, se hamva?" Hozzátette: "Magyarországon egyetlen jelentős támogatású reformorientált párt van, ez az MSZP."

Szerinte az ország "jelenleg legnagyobb támogatottságú pártja pedig eközben reformellenes mozgalmat szervezett, megakadályozott minden átalakítást, iszonyatos károkat okozva ezzel az országnak. És mégis, ilyenkor nincs más, mint hogy az ember megrázza magát, és folytatja."
A politikus visszautasította azt a vádat, hogy semmittevéssel töltötte volna napjait: "Nem volt semmittevés az elmúlt években. Egyetlen percre sem. Ha valamikor volt, az 1998 után kezdődött. Sokak szerint éppen az a baj, hogy 2006 óta túl sok mindent csináltunk." Állítása szerint például "reformértékű" módon átalakították az államháztartást, "a közszférában dolgozók száma 100 ezerrel csökkent. A központi közigazgatásban a háttérintézmények, alapítványok száma kevesebb, mint a felére csökkent." Az egészségügy átalakítása pedig "tisztességes és hosszú távú reform volt", valamint a felsőoktatás átalakítását is sikerként értékelte.

Szerinte nullszaldós adóátrendezési terve azért jó, mert csökkenti a vállalkozások terheit és a lakosság jövedelemadóját, miközben a fogyasztást tovább terheli - az "általa ismert szakértői anyagok" pedig mind ezt javasolják. Úgy látja, "a Reformszövetség és a jegybankelnökök a kormány által tervezettnél nagyobb terhet akarnak tenni a lakosságra, például az áfa erősebb emelésével." A Reformszövetség javaslatait elsősorban szociális szempontokra hivatkozva utasítja el a miniszterelnök. "Néha érdemes találkozni olyan emberekkel, akiknek a bőrére megy a játék. Én szoktam. Nemet kell mondani a semmittevésre, és nemet kell mondani a sokkterápiára" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A tervezett költségvetési hiánnyal kapcsolatabn úgy fogalmazott: "A mi hiányunk teljesíti a maastrichti kritériumot. Ezzel a hiánnyal az egyik legkisebb nálunk lesz Európában. Önök is legyenek büszkék rá."

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×