eur:
389.38
usd:
362.75
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán: "Nem lehet kukoricázni, nem lehet halogatni"

A Fidesz elnöke szerint súlyos törvénysértést és bűncselekményt követtek el azzal a titkosszolgálatok, illetve vezetőik, hogy akciójuk keretében országgyűlési képviselők telefonjait is lehallgatták. Orbán Viktor felelősségre vonást szorgalmazott az ügyben.

A demokrácia alapfeltétele, hogy a titkosszolgálatok ne vegyenek részt a politikai életben - mondta újságíróknak Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Az elmúlt napok eseményeit nem lehet másképpen minősíteni, mint hogy a magyar állami (nem párt-) titkosszolgálatok benyomultak a magyar politikába. Ez veszélyezteti a demokráciát" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Az ellenzéki politikus szerint ez sérti a végrehajtó hatalom és a népképviselet elválasztásának elvét, ugyanis szerinte parlamenti képviselőket hallgattak le. Orbán Viktor hangsúlyozta: az elmúlt napokban világossá vált, hogy a Fidesz továbbra is a törvényes rend oldalán áll, a törvényes rend pártja.

"A titkosszolgálatok nyilvánvalóan törvényt sértettek, lehallgattak legalább két ellenzéki parlamenti képviselőt, ami nem megengedhető. Ha mégis ilyesmi történik, akár balesetszerűen - mást hallgatnak le, de képviselőket is megfigyelnek véletlenül -, akkor azonnal tájékoztatni kell a képviselőket, ezt követeli meg az alkotmányos rend. Ez nem történt meg, ami súlyos törvénysértés" - jelentette ki a képviselő.

A Fidesz elnöke felelősségre vonást szorgalmazott az ügyben.

"Nem lehet kukoricázni, nem lehet halogatni, ki kell mondani: a titkosszolgálatok irányítóit súlyos felelősség terheli bűncselekmények elkövetéséért, azért, hogy a titkosszolgálatok beavatkoztak a magyar politikai életbe" - hangsúlyozta a pártelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Fidesz kiegészíti a parlament előtt lévő demokráciacsomagját annak érdekében, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki.

"Mondd el, amit tudsz!"

A lehallgatási-adatlopási ügyet szeptember 12-én kirobbantó Dávid Ibolya MDF elnök eddig ismeretlen módon jutott hozzá egy vélhetően lehallgatott hangfelvételhez, amit nyilvánosságra hozott. Azonban a héten a kormányszóvivő által néhány sajtóorgánumhoz eljuttatott, az országos rendőrfőkapitány által az igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt feljegyzésből kiderül, hogy Demeter Ervin fideszes képviselő már szeptember 11-én tudta, hogy az MDF elnöke rendelkezik egy ilyen dokumentummal.

A Népszabadság újságírója Orbán Viktortól kérdezte meg, honnan származhatott képviselőtársa információja.

"Ervint megkérdeztem erről, és azt mondta, hogy önöktől tudja. Pontos tudásunk van arról, hogy a kormány titkosszolgálata bizonyos újságírókat tájékoztatott arról, mit fog csinálni másnap. Demeter Ervin ezt velem sürgősen közölte, hogy neki erről tudomása van. Én tanácsoltam neki, hogy akkor kifele vele, állj ki a sajtó elé, és mondd el, amit tudsz" - fogalmazott a volt kormányfő.

Szóba került az is, hogy Demeter Ervin afelől is érdeklődött, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója mikor járt Moszkvában.

"Én nagyon szeretném tudni, hogy Laborc úr mikor, milyen ügyekben és miért jár Moszkvában. Ha van valami, ami igazán érdekel, akkor az ez. Õ a KGB által kiképzett ember, aki a titkosszolgálatok élén áll, és körüllengi az a gyanú, hogy ezt a kapcsolatát nem is ejtette el. Ha van valami, ami egy magamfajta, nyugatos orientációjú, demokratikus embert érdekel, akkor az az, hogy a magyar titkosszolgálati főnök, akit Moszkvában képeztek ki, hányszor és mi okból jár ott" - fejtette ki a politikus.

A Fidesz elnöke úgy vélte, egy demokratikus meggyőződésű embernek egyetlen védettsége van a titkosszolgálatokkal szemben: ez pedig a nyilvánosság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×