eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: "Nem lesz több-biztosítós rendszer"

Részletesen foglalkozik blogjában az egészségügyi rendszer átalakításával a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az üzleti biztosítók és a társadalombiztosítás közötti különbségek felvázolása után a most alakuló egészségbiztosítási rendszer sajátosságait fejti ki.

A kormányfő írásában hangsúlyozza: az egészségbiztosítás átalakítása nem érinti a biztosítás társadalombiztosítási jellegét; minden állampolgár automatikusan az egészségbiztosítás biztosítottjává válik, illetve marad. A biztosítási csomag tartalmát továbbra is magas szintű jogszabályok határozzák meg.

Gyurcsány Ferenc kifejti: nem lesz több-biztosítós rendszer, valamennyi magyar állampolgár ugyanannak az egy biztosítónak lesz, illetve marad az ügyfele.

A miniszterelnök szerint időnként összekeveredik a pénztár és a biztosító fogalmát, pedig a társadalombiztosításban egy biztosító lesz, amely alapvetően állami hátterű marad. A pénztárak a biztosítási szolgáltatások nyújtásába és szervezésébe kapcsolódnak be.

"A pénztárak nem biztosítók"

"A pénztárak nem biztosítók, nem ajánlanak önállóan biztosítási csomagokat, nincsenek egymással versengő díjtételeik, nem utasíthatják el a hozzájuk jelentkezőket, legfeljebb olyan, érdekeltséget teremtő plusz-szolgáltatást nyújthatnak, mint a vizitdíj átvállalása a szűréseken résztvevő tagoktól" - írja a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kiemeli: a pénztárak szervezik és ellenőrzik a szolgáltatási folyamatot, a háziorvostól a klinikákig vezető betegutakat; felügyelik, hogy azt a szolgáltatást kapják-e az emberek, amelyet a biztosító megígért.

A pénztárak ellenőrzik a szolgáltatók - például a kórházak, rendelők - elszámolásait, és azt is, hogy nem akarnak-e több szolgáltatást a páciensre sózni, mint amennyi az adott helyzetben szükséges. Vagyis, a pénztár a biztosított erős érdekérvényesítő partnerévé válik - teszi hozzá a miniszterelnök.

Középpontban a biztosított

A kormányfő közli: az új felállásban az egészségügyi rendszer középpontjában a biztosítottak, nem pedig a szolgáltatást nyújtók állnak majd, ez lesz az átalakulás legfontosabb eredménye. Gyurcsány Ferenc ezt a fordulatot ahhoz hasonlította, hogy a hatvanas-hetvenes években az embereknek kellett kuncsorogni autóért vagy telefonért, míg ma kiszolgálják őket.

A miniszterelnök hozzáteszi: a jog mellé kötelesség is jár, mindenkinek fizetnie kell az egészségbiztosítási díját, akinek van jövedelme. A gyermekek, nyugdíjasok vagy éppen a jogerős büntetésüket töltők után az állam, azaz a kereső polgárok fizetik meg a díjat.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×