eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A nép visszavág: szerdán megbénul az ország

Megbénul szerdán az ország a sztrájk miatt. November 21-én a vasutasok, a pedagógusok, valamint a Volán- és a Ferihegyi Repülőtér több szakszervezetéhez tartozó dolgozók sem veszik fel a munkát néhány órára. A munkajogász szerint igazoltan távollevőnek minősül az, aki a sztrájk miatt nem tud beérni a munkahelyére, vagyis fegyelmi következményei nem lehetnek ennek. Közben Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta: a sztrájkoktól nem ijedhet meg az ország vezetése.

Több ágazatban és területen is sztrájkra készülnek szerdán a munkavállalói érdekképviseletek a Liga Szakszervezetek felhívásához csatlakozva.

Hatórás sztrájkot tartanak a vasutasok

Szerdán reggel 6 és 12 óra között hatórás sztrájkot tartanak a vasutasok a szárnyvonalak bezárása elleni tiltakozásul a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) szervezésében.

A VDSZSZ a sztrájkkal a Liga Szakszervezetek nyugdíjbiztosítási, egészségbiztosítási követeléseinek teljesítését is el kívánja érni. A GYSEV Dolgozók Szakszervezete szerdán 6 és 8 óra között kétórás munkabeszüntetést tart.

Nem vesz részt az országos tiltakozásban, de szolidaritásáról biztosítja a Liga Szakszervezetek által kezdeményezett sztrájk résztvevőit a Vasutas Települések Szövetsége.

Csanádi lstván, a szervezet elnöke az InfoRádiónak kiemelte: a szervezet nem ért egyet a tárca által javasolt vasúti mellékvonalak megszüntetésével, ugyanakkor üdvözli azt a friss hírt, hogy Békésben három helyen is megmarad a szárnyvonal.

Nincs megállapodás az elégséges szolgáltatásokról

A vasúttársaságok - a MÁV ZRt., a MÁV-START Zrt. és a MÁV Cargo Zrt. - azt kérték a szakszervezetektől, hogy olyan menetrendről állapodjanak meg, amely ugyan csökkentett szolgáltatásokkal, de kiszámítható vonatközlekedést tesz lehetővé, illetve a fuvaroztató partnereknek is elfogadható. A munkabeszüntetés mintegy 1.200 vonatot érint.

A MÁV tájékoztatása szerint eddig nem született megállapodás a vasúttársaságok és a szakszervezetek között a november 21-i sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatásokról.

A társaság szerint probléma, hogy a sztrájkot hirdető két szakszervezet között sincs egyetértés az elégséges szolgáltatásokról.

A Vasutasok Szakszervezete tárgyalásra alkalmasnak találja a vasúttársaságok javaslatát, a Vasutasok Demokratikus Szakszervezete szerint azonban elfogadhatatlan az ajánlat.A volánosok elsősorban a korkedvezményes nyugdíjazás szabályainak megváltoztatása ellen tiltakoznak a sztrájkkal, de a Liga Szakszervezetek többi követelésével is szolidárisak.

A Vasi Volán járatainak több mint kétharmadára vonatkozik a szerda reggel 6 és 8 óra közötti sztrájk. A Vasi Volán 300 autóbuszvezetője közül 291 írta alá a kétórás sztrájkhoz való csatlakozást.

A sztrájk a két nemzetközi járatra nem vonatkozik, a távolsági autóbuszok is elindulnak, sőt igény esetén Budapest irányába mentesítő autóbuszt is indítanak. A nagyobb cégek munkásait szállító szerződéses járatok és az iskolabuszok is közlekedni fognak.

Egyetlen helyi- és helyközi Volán járat sem fog elindulni Békésben szerda reggel 6 és 8 óra között a Körös Volán Zrt.-hez tartózó autóbuszok közül. A reggel 6 óra előtt induló járatok végig közlekednek a helyi szakszervezet közlése szerint.

Szarvas Péter vezérigazgató az InfoRádiónak kiemelte: az elégséges szolgáltatásokról nem tudtak megegyezni, és több egyeztetés már nem lesz.

A felmerülő kárigényeket egyedileg bírálják majd el - tette hozzá.

PDSZ: szinte minden megyében több ezren sztrájkolnak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt ajánlja tagságának, hogy szolidaritásuk jeléül vegyenek részt a Liga tiltakozó akciójában, de a sztrájkban való részvételről intézményi szinten döntsenek.

Az előzetes becslések szerint majdnem minden megyében több ezer oktatási dolgozó jelezte a szerdai sztrájkban való részvételét - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

Az oktatási intézmények százas nagyságrendben csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, biztosan sztrájkolni fognak a pedagógusok többek között Debrecenben, Nagymaroson, Noszvajon, Hajdúhadházon, és a főváros majd minden kerületében - közölte a szakszervezeti vezető.

Van olyan, ahol a pedagógusok száz százaléka nem veszi fel a munkát, s jelezték nem pedagógus dolgozók is csatlakozási szándékukat. A résztvevők 10-15 százaléka jelzett 6 órás sztrájkot, a többi helyen egy-két órás lesz a munkabeszüntetés.

Kerpen Gábor közlése szerint a szülőket mindenütt tájékoztatták, az erről szóló levelek hétfőn, illetve legkésőbb kedden elküldték.

Az iskolába, óvodába belépő gyermekek felügyelet nélkül nem maradhatnak, ott ahol száz százalékos a sztrájk, az intézményvezető látja el felügyeletüket - mondta a PDSZ elnöke. A többi intézményben a nem sztrájkoló pedagógusokkal oldják meg a felügyeletet.

A Független Rendőr Szakszervezet is csatlakozik

A Független Rendőr Szakszervezet tagjai is ott lesznek a szerda délutáni budapesti demonstráción - közölte Pongó Géza főtitkár.

A szakszervezeti vezető keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, sztrájkjoguk nincsen, ezért a reggeli sztrájkokban nem tudnak részt venni.

A Független Rendőr Szakszervezet komoly tagságot fog megmozgatni Budapestről és vidékről is - tette hozzá a főtitkár. Pongó Géza pontos számokat nem mondott, csak annyit, hogy többen lesznek, mint a korábbi demonstrációkon.

Kiemelte: nem tudják elfogadni, hogy nincs párbeszéd a kormányzat és a munkavállalók között. A főtitkár szerint a kormányzatnak meg kéne hallgatni a szakszervezetek szavát, és olyan intézkedéseket kellene hozni, amely a rendőrök és a rendészek társadalmának megfelelő és jó.

A Rába Munkavállalók Szakszervezete szerdán 14.20 és 15.20 óra között egyórás figyelmeztető sztrájkot tart. A demonstráción részt vesz a Munkástanácsok Országos Szövetsége is.Nem várható fennakadás Ferihegyen

Több ferihegyi szakszervezet is jelezte, hogy csatlakozik a Liga Szakszervezetek által szerdára meghirdetett sztrájkhoz, de ez nem okoz fennakadást a légi közlekedésben.

A szakszervezetek szolidaritási sztrájkot tartanak szerdán hajnali 2 és 4 óra között. A munkabeszüntetés az utasokat nem érinti, a légi közlekedésben fennakadásokra nem kell számítani.

A ferihegyi repülőtér dolgozóinak szerdára tervezett sztrájkja nem érint egyetlen járatot sem - mondta a Budapest Airport szóvivője.

Szollár Domokos az InfoRádióval közölte: szerdán hajnali kettő és hajnali négy óra között nincs menetrendszerinti forgalom a ferihegyi repülőtéren.

Éjfél és hajnali öt óra között csökkentett üzemmód van a repülőtéren, összesen három-három járat szállhat fel és le, ám ezek egyike sem esik a sztrájk idejére - tette hozzá.

A Budapest Airport szóvivője azt javasolja az utasoknak, hogy az országos sztrájk miatt szerdán korábban menjenek ki a repülőtérre, nehogy lekéssék a járatokat.

Szollár Domokos szerint nem kell arra számítani, hogy csúszás lenne szerda reggel a légi közlekedésben.

4

Fegyelmi következmények nem lehetnek, de...

Igazoltan távollevőnek minősül az, aki a sztrájk miatt nem tud beérni valaki a munkahelyére, vagyis munkabért nem kap, de a késésnek fegyelmi következményei sem lehetnek - mondta az InfoRádiónak az ELTE Munkajogi Tanszékének vezetője.

Lehoczkyné Kollonay Csilla kiemelte, hogy az, aki próbaidőn van, jobban teszi, ha a sztrájk idején is megpróbál bejutni a munkahelyére, ugyanis könnyebben kirúghatják.

Ha valaki beér a munkahelyére, de nem tud munkát végezni a sztrájk miatt, akkor állásidőre járó kereset jár neki - hangsúlyozta az ELTE Munkajogi Tanszékének vezetője.

Az is egy lehetőség, hogy a munkaadó munkaszüneti napot ad a sztrájk napjára, amit aztán később ledolgoznak - tette hozzá.

Lehoczkyné Kollonay Csilla elmondta: a munkavállaló felelőssége, hogy beérjen a munkahelyére, míg a munkaadó kockázata, hogy tudja-e foglalkoztatni azokat, akik beérkeztek.

5

Gyurcsány: A sztrájktól nem lehet megijdeni

A sztrájkolók érdeke is, hogy akciójuktól távol maradjon a politika - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki kedden a litván fővárosban tett látogatása során nyilatkozott magyar újságíróknak.

A miniszterelnök szerint tiszteletben kell tartani, hogy mindenkinek joga van a sztrájkra, de ebbe nem jó pártpolitikát keverni, mert akkor nem lehet tudni, hogy hatalmi harc folyik-e az országban, vagy éppen fontos társadalmi-szociális kérdésekben fejezik ki a véleményüket az emberek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: mindenkire figyelni kell, mindenkinek a véleményét meg kell hallgatni, de a reformokat kísérő vitáktól, esetleges sztrájkoktól nem ijedhet meg az ország vezetése, mert az egész világ példája azt mutatja, hogy csak az tud előrejutni, aki képes a változtatásokra.

A vasúti szárnyvonalak kérdéséről a miniszterelnök úgy fogalmazott: egyetért azokkal, akik szerint a döntéshez több idő, több tárgyalás kellene. Elmondta, a hosszabb vitára biztatta a gazdasági minisztert is, mert több időt kell hagyni ahhoz, hogy az érintettek megértsék: az ő kényelmüket szolgálhatja, ha az alig kihasznált vasúti járatokat sűrűbb és kényelmesebb buszjáratokkal váltanák fel.

"Nincs mese", az egészségügyi reformot, a nyugdíjrendszer átalakítását végig kell vinni - emelte ki Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz a sztrájk támogatására szólította fel szimpatizánsait múlt vasárnap.

Hanganyag: Gál Ildikó, Molnár Anikó és Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×