eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kövér: Gyurcsányék úgy rombolnak, mint egy idegen, megszálló hatalom

A Fidesz vállalhatatlannak és elhibázott döntésnek tartja Laborc Sándor kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, ezért a párt arra kéri a kormányt, álljon el ettől a tervétől. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának alelnöke, valamint külügyi bizottságának elnöke szerint különböző csatornákon az Egyesült Államok és más NATO szövetségesek is hangot adtak már ezzel összefüggő aggodalmaiknak. Budai Bernadett kormányszóvivő arra emlékezetett, hogy 2001-ben éppen a Fidesz nevezte ki Laborc Sándort az APEH Bűnügyi Igazgatóságának információs igazgató-helyettesévé.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal "lenullázása" befejezéséhez érkezett Laborc Sándor kinevezésével.

Kövér László azt mondta: az NBH új vezetőjének előélete, tevékenysége és bizottsági meghallgatása alapján vállalhatatlannak és alkalmatlannak tartják a pozíció betöltésére.

Az ellenzéki politikus kifejtette: Laborc Sándor hat évet töltött el azon a moszkvai egyetemen, amely a KGB tagjainak kiképzőhelyének tekinthető. Nem beszél angolul, de oroszul és japánul igen.

Parlamenti meghallgatása során pedig "vérlázítóan arrogánsan és cinikusan viselkedet", és Oroszország gazdasági expanziójával összefüggő kérdésekre nem tudott érdemben válaszolni.

Kövér László közölte: Laborc Sándor az NBH megbízott főigazgatójaként olyan szervezeti és szerkezeti átalakítást hajtott végre a hivatalnál, amelyre a szervezet 1990-es megalakulása óta nem volt példa.

A politikus szerint e lépések közé tartozik a középvezetői garnitúra lefejezése és a kellemetlen tartalmú iratok - Kulcsár-ügyhöz hasonló - várható megsemmisítése, és a kémelhárító munka "lefokozása".

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: Laborc Sándor személye biztonságpolitikai kockázati tényező Magyarországon.

Németh Zsolt rámutatott: Oroszország befolyásának erősítése érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevet.

A külügyi bizottsági elnök azt mondta: különböző csatornákon az Egyesült Államok és más NATO szövetségesek is hangot adtak már Laborc Sándor kinevezésével kapcsolatos aggodalmainak.

Magyarország ugyanis 2008-ban a NATO kém-, és terrorelhárítással foglalkozó szervezetének lesz a soros elnöke, ezeket a feladatokat pedig az NBH vezetőjének kell ellátnia.

Kövér László több megválaszolatlan kérdés miatt következtetést is levont Laborc Sándor kinevezésével összefüggésben.

"Nem állítom, hogy a kormány, a kormányfő, Szilvásy György és minisztertársai idegen hatalmak érdekeinek szolgálatában gyengítik folyamatosan, szisztematikusan a magyar nemzetbiztonságot. (...) Azt viszont állítom, hogy egy idegen megszálló hatalom sem tudná jobban, a maga érdekei szerint szétverni Magyarországot, mint ahogy ezt a Gyurcsány-kormány teszi" - jelentette ki.

Németh Zsolt a Magyar Nemzet írására hivatkozó újságírói kérdésre válaszolva megdöbbentőnek nevezte, hogy nemrégiben a magyar diplomácia Moszkvával egyeztetett az Egyesült Államok politikájáról.

Laborcot a Fidesz is fontos pozícióba helyezte

Budai Bernadett kormányszóvivő arra emlékezetett, hogy 2001-ben éppen a Fidesz nevezte ki Laborc Sándort az APEH Bűnügyi Igazgatóságának információs igazgató-helyettesévé.

Érthetetlen, hogy néhány évvel később a Fidesz hogyan tarthatja ugyanazt a személyt alkalmatlannak az NBH vezetésére - tette hozzá a szóvivő.

Budai Bernadett utalt arra, hogy sem az Egyesült Államok NATO-nagykövete, sem más NATO-tagállam részéről nem érkezett jelzés arról, hogy aggályok merültek volna fel Laborc Sándor kinevezésével kapcsolatban.

A szóvivő azt is megjegyezte: a NATO-országok titkosszolgálatinak illetékesei egyöntetűen elismeréssel nyilatkoztak Laborc Sándor szakmai felkészültségéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×