eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Veres János és egy adócsalási ügy

A jelenlegi pénzügyminiszter 50 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője volt annak a cégnek, amely hamis számlák alapján igényelt vissza áfát a kilencvenes évek elején. Az adócsalási ügy nyomozati és perirataiban mégsem bukkan fel Veres János neve. A cég másik vezetőjét, Kabai Károlyt adócsalás és más bűncselekmények miatt jogerősen három és fél év börtönbüntetésre ítélték.

A HVG legfrissebb számában azt írja, hogy Veres János neve egyetlenegyszer sem bukkan fel a nyomozati és periratokban, annak ellenére, hogy a számlagyárosok manipulációinak éveiben ötvenszázalékos tulajdonosa, 1993 decemberéig pedig ügyvezetője volt a Bogát-Ferr Kft.-nek.

Kabai Károly és Veres János nyírbogáti fémfelvásárló cége 1991 és 1994 között is hamis számlák alapján igényelt vissza áfát - olvasható ki bírósági iratokból.

A számlagyárosok peranyagából tűnik ki, hogy 1997 előtt is lett volna mit lefülelniük Kabai és Veres cégével kapcsolatban a hatóságoknak, ha kissé rámenősebbek. A jelenlegi pénzügyminiszter 1995-ig megtartotta ötvenszázalékos tulajdonrészét.

Tanúként sem

Veres Jánosnak - mint az a HVG cikkéből kiderült - tanúként sem kellett megjelennie sem a rendőrségen, sem a bíróságon; a cégeket minden esetben Kabai Károly képviselte, rajta kívül csak alkalmazottakat hallgattak ki.

Holott a mérlegképes könyvelői oklevéllel is rendelkező, 1983-tól 1989-ig a nyírbátori termelőszövetkezet főkönyvelőjeként dolgozó Veres János - a cikkíró fogalmazása szerint - bizonyára jártasabb volt számlaügyekben, mint a nyolcvanas években nyírbátori kultúrfelelősként szocializálódott, végzettsége szerint kovács Kabai Károly.

Az Országgyűlés honlapján szereplő életrajza szerint Veres János 1990-ben adó-tanácsadói szakképesítést is szerzett.

Kabai Károly 2001-ben fél évig Nyírbogát alpolgármestere, a mostani választási ciklusban pedig tavaszi lemondásáig a nyírbátori választókerület MSZP-s alelnöke volt.

A pszichiátriáról a börtönbe

Kabai Károlyt adócsalás és más bűncselekmények miatt jogerősen három év hat hónap börtönbüntetésre ítélték. Egészségi állapota miatt halasztást kért, ám ezt elutasította a bíróság.

Ekkor a börtön helyett az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetbe vonult be, ahol a Hír Tv munkatársai találták meg. A rendőrség azóta már átszállította a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületébe.

Megteremtette a bankhitel-alapokat

A HVG Veres Jánost írásban kérdezte az 1992 és 1994 között történtekről. A pénzügyminiszter azt közölte: 1991. december 17-én történt alapításától 1993. december 1-jéig a szóban forgó cég egyik ügyvezetője volt, tevékenysége egész pontosan abban állt, hogy a társaság bővülő finanszírozási igényeihez megteremtse a bankhitel-alapokat.

Ezután nemmel válaszolt a következő kérdésekre: Tudott-e arról, hogy a Bogát-Metálnak és a Bogát-Ferrnek számlázó nyolc fémgyűjtő kisiparos ellen adócsalás és okirat-hamisítás miatt büntetőeljárás indult? Tudott-e arról, hogy a Bogát-Ferr Kft. 1992 és 1994 között 54 846 011 forint áfát hamis számlák alapján igényelt vissza?

Arról sincs tudomása Veres Jánosnak, hogy indított-e eljárást az APEH a hamis számlák alapján visszaigényelt áfa ügyében a Bogát-Ferr Kft. ellen. Sőt, azt sem tudta megmondani, hogy vissza kellett-e fizetnie a Bogát-Ferrnek az 54 millió 846 ezer 11 forintot.

Szerző: Németh Zoltán

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×