eur:
388.66
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Lamperth-botrány: 50 milliárd a tét

A regionális fejlesztési tanácsok - amelyekben az ellenzéki túlsúly megszüntetésére tett ígéretet Lamperth Mónika az MSZP zárt ajtók mögött tartott választmányi ülésén - 50,5 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás felett rendelkeznek - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint az MSZP vélhetőleg a minisztériumi delegáltak számának növelésével oldaná meg az önkormányzati választásokon aratott ellenzéki győzelem következtében kialakult helyzetet.

Az idei költségvetés szerint a hét regionális fejlesztési tanács összes kifizetési és kötelezettségvállalási lehetősége a decentralizált fejlesztési programok támogatásában meghaladja az 50,5 milliárd forintot. Ebből 2006-ra a pénzforgalmi előirányzat szerint 29,08 milliárd forint áll rendelkezésre, a maradék összegre pedig kötelezettséget vállalhatnak a fejlesztési tanácsok, egészen 2008-ig.

A legtöbb forrást, 11,18 milliárd forintot a közép-magyarországi régió osztja szét, míg a legkevesebb pénz, 3,45 milliárd a nyugat-dunántúliaknak jut.

Azt a pénzt is hozzávéve, amely felett a megyei területfejlesztési tanácsok is, összesen 70,45 milliárd forintra emelkedik a választások "tétje". A következő, 2007-2013 közötti költségvetési ciklusban pedig már évente átlag 30 milliárd forint elosztásáról születnek majd döntések a regionális tanácsokban.

A megyei közgyűlések és a megyei jogú városok vezetői komoly befolyással rendelkeznek

A területfejlesztési tanácsokról szóló, hatályban lévő 1996-os törvény szerint a regionális fejlesztési tanácsokban komoly befolyással bírnak a megyei területfejlesztési tanácsok elnökei, azaz a megyei közgyűlés elnökei, továbbá a megyei jogú városok polgármesterei. Rajtuk kívül tagokat delegál még a legtöbb tárca, és megyénként egy taggal képviselik magukat az érintett többcélú kistérségi társulások, fejlesztési tanácsok is, valamint részt vesz a munkában a regionális idegenforgalmi tanács elnöke.

A kormánypártok aggodalmát indokolhatja, hogy az önkormányzati választáson az ellenzék elsöprő győzelmet aratott a megyékben, és sok megyei jogú városban is a fideszes jelöltek futottak be.

Lamperth: átalakítjuk az intézményrendszert

Lamperth Mónika ennek kapcsán az MSZP szombati választmányi ülésén zárt ajtók mögött kijelentette: olyan javaslatot fog a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak "erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban".

"Bízzatok bennem, olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is. Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert" - fogalmazott az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a zárt ülésen.

A legegyszerűbb megoldás: a minisztériumi delegáltak számának növelése

A Napi Gazdaság szerint törvénymódosítással úgy tudna javítani pozícióján az MSZP a fejlesztési tanácsokban, ha növelné a minisztériumi delegáltak számát. Ez ugyanis megoldható egy feles törvény módosításával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×