eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

'56 nukleáris háborúhoz is vezethetett volna

A Nyugat egy nukleáris háborút kockáztatott volna azzal, ha segítséget nyújt a magyar forradalmároknak 1956-ban - mondta el az InfoRádiónak Magyarics Tamás történész, Az 1956-os forradalom a világpolitikában című konferencia egyik előadója.

Az ELTE docense elmondta: a történelemtudomány már összegyűjtött annyi adatot a korszakról, amelyek alapján a magyarság félredobhatja a cserbenhagyottság érzését. Ennek ellenére sokan még mindig úgy érzik, hogy a nyugati hatalmak nem úgy cselekedtek, ahogy kellett volna.

A történész azonban elmondta: a Szovjetunió akkoriban úgy vélte, hogy Magyarország és Kelet-Európa a biztonság szempontjából létfontosságú számára, ezért mindenképpen meg akarta tartani a térséget.

A felszabadítás egy háborúhoz vezetett volna, ekkora árat pedig nem akartak fizetni, mivel ez akár egy nukleáris háborúhoz is levezethetett volna.

A forradalom azért volt kényelmetlen a Nyugat és elsősorban az Egyesült Államok számára, mert nem számítottak rá. Előtte többször hangoztatták, hogy nem nyugodnak bele abba, hogy Kelet-Európa szovjet befolyás alá került, de azt is elmondták, hogy a helyzetet nem fegyveres úton akarják megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×