Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatezer ember miatt késik a választási végeredmény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jogorvoslati határidők miatt nem lehet a választások második fordulójának külképviseleti szavazását egy héttel a magyarországi előtt tartani - mondta el Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádióban. A külföldi szavazatok miatt csak április 29-ére születik meg a választások végeredménye.

A választási eljárásról szóló törvény kimondja, hogy a választások első fordulóját a külképviseleteken a Magyarországon tartott választás első fordulója előtt egy héttel-, az amerikai kontinensen 8 nappal korábban kell tartani.

A második fordulót a magyarországival egy napon; kivéve Amerikát, ahol április 22-én kell voksolni.

A külképviseleten leadott második fordulós szavazatokat tartalmazó urnáknak 2006. április 27-én éjfélig kell beérkezniük az Országos Választási Irodához. Így a végleges eredmények csak április 29-én derülnek ki.

A jogorvoslati határidők a felelősek

Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádióban elmondta: azért van az első forduló külképviseleti szavazása egy héttel a magyarországi előtt, mert így az első forduló napjára Magyarországra érkezhetnek a külföldön leadott szavazólapok, valamint van elég idő az esetleges kifogások elbírásása is.

A második fordulót csak jogerősen lezárt első fordulós eredmények ismeretében lehet megtartani - hangsúlyozta a szakértő.

A második fordulót éppen azért nem lehet a magyarországinál egy héttel előbb megtartani, mert addig esetleg nem zárulna le minden első fordulós jogorvoslati eljárás; 13 nap viszont elegendő - tette hozzá Tóth Zoltán.

Később lesz eredmény

Így viszont egy hétig várni kell, amíg a szavazólapokat Magyarországra hozzák, és a szavazás titkosságának megőrzése érdekében kiszortírozzák őket.

Ennek következtében csak április 29-én lesz végeredmény, és szoros eredmény mellett az is előfordulhat, hogy nem derül ki, melyik párt nyerte a választást.

Tóth Zoltán hangsúlyozta: a külképviseleti szavazás rendszere nem igazodik a világtendenciákhoz; és ha elektronikus úton is lehetne szavazni, nem kellene különbséget tenni a magyarországi és a külföldi szavazókörök között.

A választási iroda honlapja szerint a második fordulóban 5943 ember voksolhat külföldön.