eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elfogyott a pénz, bezár az amerikai szövetségi állam

Elfogyott a pénz, bezár az amerikai szövetségi állam

Az amerikai Kongresszus alsóháza sürgősségi törvényt fogadott el, amellyel meg akarja akadályozni, hogy a szövetségi állam fizetésképtelenséget jelentsen a hétvégén. Úgy tűnik azonban, hogy a Donald Trumppal szembehelyezkedő szenátusi demokraták készek megakadályozni a végrehajtását.

Washingtonban a képviselőház 230 „igen” és 197 „nem” szavazattal elfogadta a sürgősségi finanszírozási törvényt, amely megakadályozhatja, hogy a hétvégén - amerikai szóhasználattal élve -

„bezárjon a szövetségi állam”. 

Ilyen eset demokrata és republikánus elnökök kormányzása idején is többször előfordult az Egyesült Államokban. A helyzet azzal jár, hogy bezárnak a szövetségi intézmények - például nemzeti parkok is -, és a szövetségi közalkalmazottak nem kapnak fizetést.

Az amerikai szövetségi állam finanszírozását biztosító számlákról péntek este fogy el a pénz, és a törvény lehetővé teszi, hogy február közepéig fizetni tudják a számlákat. A szavazást megelőzően azonban Trump elnök ellentmondásos jeleket küldött, miközben a szenátusban demokrata ellenzéke késznek mutatkozott megtorpedózni a megoldást.

A felsőházban 12 demokrata szavazatra van szükség a törvény jóváhagyásához, de úgy tűnik, erre kevés az esély.

A demokraták engedményeket követelnek Trumptól,

többek között, hogy ne deportálják az országba gyerekként behozott illegális bevándorlókat, növeljék a kiadásokat és nyújtsanak pénzügyi segélyt a hurrikánok sújtotta és az Egyesült Államokhoz tatozó Puerto Ricónak.

A szenátus péntekre halasztotta a szavazást a kérdésről, és Trump trágár megjegyzése a bevándorlási ügyben felhergelte a demokrata szenátorokat. Ezért úgy tűnik, hogy a finanszírozási törvény nemcsak hogy elbukik a felsőházban, de a demokrata szenátorok még olyan javaslatot is napirendre akarnak tűzni, amivel – kijelentései miatt – megrovásban részesítenék az elnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×