eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja beszél a 100 nap múlva rajt Párizsban! címmel tartott sajtótájékoztatón a Millenium Házában 2024. április 17-én. Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fürjes Balázs: lehet, hogy a következő európai olimpiára 16 vagy akár 20 évet kell várni

A párizsi lesz az első olyan olimpia, ahol pontosan ugyanannyi nő versenyez majd, mint férfi - erről beszélt száz nappal a nyári ötkarikás játékok megnyitója előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a francia fővárosban a sportolók 19 napon át, 35 helyszínen versengenek majd. A párizsi olimpia különleges lesz, hiszen két, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezett olimpia, a tokiói nyári és a pekingi téli után újra közönség előtt zajlanak majd a küzdelmek.

"10 500 sportoló vesz részt rajta a világ több mint 200 országából, és még ott lesz a menekültcsapat is. Teljes egyenlőség van, fele lány, fele fiú a versenyzőknek, először az olimpiák történetében megvalósul a teljes egyenlőség, egyenjogúság a lányok és fiúk között, és nyilván ezután ez már mindig így lesz" - mutatott rá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja elmondta, hogy összesen tízmillió jegyet adtak, illetve adnak el a párizsi ötkarikás játékokra, és ebből már több mint nyolcmillió elkelt. Összesen 754, jeggyel látogatható esemény lesz az olimpián, versenyek és éremátadók, úgyhogy remélik, hogy teltházhoz közeli lesz az olimpia.

A NOB-tag külön kérte a magyar olimpikonokat, hogy az olimpiai faluban ne felejtsenek el majd szavazni a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áronra, akit a MOB a NOB új sportolói bizottságába jelölt.

"Az olimpiákon a sportolók maguk közül mindig megválasztanak a NOB sportolói bizottságába teljes jogú NOB-tagokat. Gyurta Danit Rióban megválasztották. A tagság nyolc évre szól, nem megújítható. A Magyar Olimpiai Bizottság nagyon jó jelöltet állított Szilágyi Áron személyében. Kizárólag az olimpián részt vevő 10 500 sportoló szavazhat az olimpiai faluban, majdnem a teljes olimpia ideje alatt" - magyarázta Fürjes Balázs. Hozzátette: Szilágyi Áron megérdemli ezt, és Magyarországnak is nagyon jó lenne, ha ebben a minőségben is szolgálhatná a magyar sportot.

Harmincketten pályáznak négy helyre - jegyezte meg.

Fürjes Balázs elmondta még: könnyen előfordulhat, hogy a következő európai olimpiára 16 vagy akár 20 évet kell várni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×