eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Lovász László, az MTA elnöke beszédet mond a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. rendes közgyűlésének ülésén az MTA fővárosi székházában 2018. május 7-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Összeül az MTA elnöksége, Palkovics Lászlót is várják

Rendkívüli ülést tart a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, amelynek témája a jövő évi költségvetési tervezetnek az intézményt érintő javaslata.

A Magyarországon létrehozandó egységes innovációs és tudománypolitikai stratégiával indokolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye, hogy az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, mintegy 70 milliárd forint előirányzását a jövőben a tárca koordinálja. Ide tartozik a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható 29,1 milliárd forintos támogatása, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram 12,7 milliárd forintos teljes költségvetése és a Magyar Tudományos Akadémia kutatásra fordított 28,1 milliárd forintos költségkerete is.

Az Innovációs és technológiai Minisztérium ezzel a lépéssel a költségvetési forrásgazdálkodás széttagoltságát kívánja megszüntetni. Közleményükben hangsúlyozzák: az intézmények a továbbiakban is az eddigivel megegyező módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre, de a prioritásokat a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében az érintettek érdekeit szem előtt tartva, összehangoltan kell kijelölni.

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, a minisztérium közleményében szereplő 28,1 milliárd forint ugyanis az MTA teljes éves költségvetésének nagyjából a felét jelentené. A rendkívüli elnökségi ülésre meghívták Palkovics László innovációs és technológiai minisztert is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×