eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Benkő Tibor: országvédelmi feladatban gondolkodunk

Benkő Tibor: országvédelmi feladatban gondolkodunk

A Magyar Honvédség készen áll belépni egy európai haderőbe, amennyiben az megalakul és erről megszületik a politikai döntés – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor vezérezredes, vezérkar főnök.

Sok minden meghatározhatja, hogy egy hadsereg melyik haderőnemet tartja fontosabbnak, vagy mely haderőnemet kívánja nagyobb mértékben fejleszteni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Ilyen az ország földrajzi, geostratégiai helyzete, a környező államok képességei, a szövetségi rendszeren kívüli országok helyzete, a politikai szándékok, illetve az is befolyásolja a döntést, hogy a szövetségeken belüli ki, milyen szakterületre specializálódik. 

A Magyar Honvédségben két haderőnem létezik: a szárazföldi haderőnem és a légierő – emlékeztetett Benkő Tibor.

„Mi mindenképp országvédelmi feladatban gondolkodunk”

– fogalmazott. Így tehát nincs szükség a támadó jellegű képességek fejlesztésére.

A XXI. században megváltozott a hadviselés is, nagy súlyt kapott például a kiber- és az információs hadviselés – hangsúlyozta a vezérezredes. „Az informatika az alapja mindennek: a közlekedésnek, a hírközlésnek, az egészségügyi ellátásnak” – emelte ki. Egy informatikai támadás képes fontos rendszereket lebénítani, téves információkat továbbítani.

„A kor kihívásainak mindig meg kell felelni”

– tette hozzá. 

Benkő Tibor hangsúlyozta: a magyar Honvédség készen áll belépni egy európai hadseregbe. „Az, hogy nincs egyelőre egy olyan szervezet, amely az európai haderő elnevezést viselné, az nem jelenti azt, hogy a Magyar Honvédség erre nem áll készen” – fogalmazott.

Amennyiben ez realizálódik, a kérdés az lesz, hogy a Magyar Honvédség milyen szervezeti elemekkel, milyen vezetési struktúrában képes ehhez a feladathoz csatlakozni – mondta a vezérkari főnök, hozzátéve: EU-s felajánlásaink most is vannak, európai harccsoportunk most is van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×