eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tizenöt napot kapott a Jobbik, tiltakoznak a döntés ellen

Tizenöt napot adott az Állami Számvevőszék a Jobbiknak arra, hogy befizessen a Magyar Államkincstárnak 331 millió 660 ezer forintot, amit az ÁSZ szerint tiltott vagyoni hozzájárulásként fogadott el a párt. A Jobbik szerint törvénysértő a számvevőszék határozata.

Felhívással fordult hétfőn az Állami Számvevőszék a Jobbik elnökéhez, hogy a párt tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésbe a számvevőszék vizsgálata alapján tiltott vagyoni hozzájárulásként elfogadott, 331 millió 660 ezer forintot.

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs osztályvezetője azt mondta: "a számvevőszék megállapítása szerint a Jobbik 2017 első félévében 2 gazdasági társasággal politikai plakátok kihelyezésére kötött szerződéseket, és az ezen szerződésekben alkalmazott árak jelentősen, lényeges mértékben eltértek attól a mindenki számára elérhető piaci ártól, ami a pártok számára megengedett. 2014 január 1-jétől módosult a párttörvény, ettől kezdve a pártoknak tilos jogi személyektől, vagyis cégektől vagyoni támogatást elfogadni. Ha bármelyik párt a mindenki számára elérhető piaci árnál olcsóbban vesz igénybe valamilyen támogatást, az tiltott támogatásnak minősül".

A Jobbik a számvevőszék szerint a megadott határidőig nem cáfolta hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal vagy egyéb alátámasztott érvekkel az ÁSZ megállapításait, ezért küldték a fizetési felhívást - tette hozzá. Ezzel egyidejűleg a számvevőszék levélben kérte az államkincstár elnökét, hogy csökkentse ugyan ekkora összeggel, 331 millió forinttal a párt állami támogatását.

A Jobbik szerint azonban a számvevőszék határozata törvényellenes. Volner János, a párt alelnöke elmondta: "az Állami Számvevőszék - ugyanúgy, mint decemberi jelentéstervezetében -, kísérletet sem tett arra, hogy bebizonyítsa, milyen módon állt elő szerintük ez a tiltott párttámogatás. Kísérletet sem tett arra, hogy a Jobbik - összesen 36 oldalon részletezett - jogi érveit, az ott leírt tényeket figyelembe vegye és ennek alapján hozzon határozatot. Ez az állami számvevőszéki határozat nem egyébről szól, mint hogy az ÁSZ-t Orbán Viktor a saját hatalmi érdekeinek megfelelően használja".

Amennyiben a párt nem fizet 15 napon belül, az államkincstár behajtási eljárást indíthat.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×