eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Publicus: erősített a bizonytalanoknál az ellenzék, Nézőpont: biztos nyerésre áll a Fidesz

Mindkét oldalnak lehetnek még tartalékai.

A Publicus Intézet által megkérdezettek 73 százaléka biztosra, 9 százaléka valószínűnek mondta, hogy szavaz április 3-án. Az ellenzék híveinek 87, a Fidesz–KDNP szavazóinak 82 százaléka ígéri biztosra részvételét a választáson – derül ki a Népszavának – február 10–14. között, 1000 fő megkérdezésével – készített reprezentatív felmérésből.

A mostani ellenzéki tömb bizakodhat másért is a felmérés szerint – jegyzi meg a lap. Azok körében, akik biztosra ígérik részvételüket a szavazáson, de még nem tartoznak egyik oldal elkötelezett támogatói közé sem, jobban áll az ellenzék. Ebből a csoportból

  • 27 százalék annak örülne jobban, ha az áprilisi voksolás után az összefogott ellenzék venné át a kormányzást. Ehhez képest
  • 17 százalék azt tartaná kívánatosnak, ha továbbra is Orbán Viktor maradna a miniszterelnök.
  • 50 százalék viszont még bizonytalan abban, szeretne-e kormányváltást vagy sem

– derül ki a Publicus kutatásából, vagyis ezek szerint itt mindkét oldalnak lehetnek még tartalékai.

A Publicus Intézet felmérése szerint a Márki-Zay Péter vezette ellenzék elmozdult december–januári mélypontjáról, az összes megkérdezett 34 százalékának szavazatára számíthatna a Fidesz–KDNP 32 százalékával szemben. (Ez hibahatáron belüli előny.) A Kétfarkú Kutyapárt 1, a Mi Hazánk 2 százalékon áll. A kutatás szerint a Gattyán György fémjelezte Megoldás Mozgalom nevű párt még „nem ütötte át az ingerküszöböt”.

Közben a Nézőpont Intézet azt írja: hat héttel a választás előtt állóháborúnak tűnik a magyarországi kampányidőszak, és a választási listás eredménybecslés első látásra kísértetiesen egyezik az év eleji adataival.

Ha „most vasárnap” lettek volna választások, a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna (50 százalék), míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna. A két küszöbostromló kispárt, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt továbbra is 3-3 százalékon áll, míg a korábban egyéb kategóriába sorolt maradék 1 százaléknyi aktív szavazó már nem „valamilyen egyéb” pártra adná voksát, hanem úgy tűnik, hogy Gattyán György pártját röpítik majd 1 százalék fölé.

A felszín alatt azonban mégis látható egy fontos változás – teszik hozzá: míg januárban a becsült baloldali tábornak kevesebb mint a negyede (24 százalék) volt bizonytalannak tekinthető, február közepére arányuk 40 százalékra nőtt. A Fidesz-szavazók 10 százalékának részvétele nem vehető biztosra.

A Nézőpont becslése szerint jelenleg a Mi Hazánk esélyesebb arra, hogy átlépje a parlamenti küszöböt, míg a Kétfarkú Kutya komoly fenyegetést jelent a közös ellenzéki lista számára.

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése először vizsgálta úgy a listák támogatottságát, hogy nem egy mostani parlamenti választáson történő hipotetikus részvételről és preferenciáról kérdezett, hanem megnevezte az április 3-i dátumot.

A 2022. január 31. és február 9. között készített adatfelvétel azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP-lista támogatottságának növekedése a teljes népességen belül megállt. A biztos szavazóknál jelentéktelen mértékben, 1 százalékkal emelkedett. A teljes népességben a Fidesz támogatottsága 1, az ellenzéké 3 százalékponttal csökkent, miközben a bizonytalanok aránya ugyanennyivel növekedett. Az ellenzéki tábor mérete a biztos szavazó pártot választók között nem változott.

A hivatalos kampány kezdetekor a kormánypártok listája minden vizsgált választócsoportban vezet, a teljes népességben 4, a biztos pártot választók között 5 százalékpontos előnnyel.

A teljes választókorú népességben a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is 2 százalékos. Az elkötelezett szavazói tömbben egyikük sem éri el a bejutási küszöböt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×