eur:
395.63
usd:
368.9
bux:
70462.88
2024. június 24. hétfő Iván
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. április 12-én közreadott felvételén az orosz légierő egyik Ka-52-es helikoptere rakétákat lő ki ukrán célpontokra egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Letartóztatták a "beszóló" orosz tábornokot és a vezérkari főnök egyik helyettesét

Letartóztatták az 58. orosz hadsereg volt parancsnokát, Ivan Popov tábornokot, amit felháborodva fogadtak az orosz katonai bloggerek. Rajta kívül letartóztatásba helyezték Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét. A két intézkedés már a sokadik a védelmi tárca érdekszférájában indult tisztogatásnak.

Különösen nagy értékben elkövetett lopás – ezzel vádolják Ivan Popov vezérőrnagyot, aki népszerű az orosz háborús bloggerek körében, mert bírálni merte a hadvezetést.

Popovot egy katonai bíróság két hónapra vizsgálati fogságba helyezte. A tábornok ártatlannak vallotta magát. A Vedomosztyi üzleti lapnak az orosz védelmi minisztériumban dolgozó forrásai szerint az ügyben azzal vádolják, hogy ellopta és eladta az ukrajnai Zaporizzsjei körzet egyes erődítményenek fémszerkezeteit.

A Shot nevű Telegram-csatorna szerint a kár mintegy 100 millió rubel, azaz 400 millió forint. A védelem fellebbezett a letartóztatás ellen. „Semmiben sem bűnös, ezért semmit sem ismer el” – mondta Popov ügyvédje.

A fiatalos, fitt kinézetű, "Spartacus" fedőnevű Popov tábornok, az 58. hadsereg volt parancsnoka a közelmúltig Ukrajnában szolgált és tudósítók szerint

népszerű a katonák körében, mert nyíltan a hadvezetés szemére hányta a harctéri hiányosságokat.

A 2. csecsen háború, a 2008-as grúziai hadművelet és a szíriai háború veteránja tavaly, egy zárt csevegőcsoportban továbbította beosztottjainak „a harctéri munka és az ellátás gondjai” című jelentését, ami miatt szerinte menesztették a posztjáról.

„Mindig őszinte voltam és őszintén megmondom: nehéz helyzetbe kerültem a felsővezetéssel, amikor hallgatnom kellett volna vagy azt mondani, amit hallani akartak. De nekem Önök, a bajtársak, a halottaink miatt nem volt jogom hazudni, ezért megneveztem az problémás kérdéseket a hadseregben” – mondta a felvételen, amit egy Duma-képviselő publikált.

Hatalmi harc a védelmi minisztériumban

Popov letartóztatása újabb epizód az orosz védelmi minisztériumban indult tisztogatások során, illetve a hatalmi harcban. Április végén tartóztatták le kenőpénzek elfogadása miatt Tyimur Ivanov helyettes védelmi minisztert. Május 13-án Vlagyimir Putyin elnök leváltotta az addig szövetségesének tartott és 12 éve a poszton lévő Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Ezt követően, szinte azonnal letartóztatták Jurij Kuznyecovot, a védelmi minisztérium személyzeti főnökét. Őt azzal vádolják, hogy összesen 30,5 millió rubel (csaknem 121 millió forint) kenőpénzt fogadott el Ljova Martiroszjan vállalkozótól. A nyomozás szerint a tábornok segített Martiroszjannak abban, hogy szerződéseket kössön a Sztyemenko hadseregtábornokról elnevezett Krasznodari Katonai Főiskolával szállodai szolgáltatások nyújtására, 372 millió rubelért. A tábornoknál tartott házkutatás során az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint több mint 100 millió rubel értékű pénzt, aranyérméket, drága karórákat és egyéb luxuscikkeket találtak.

Elemzők szerint a korrupciós nyomozásokkal indokolt lépések azt jelzik: Putyin meg akarja erősíteni kormányzata ellenőrzését a minisztérium és a hadigépezet felett. Ennek a jele egy hozzá közel álló közgazdász – és polgári személy – Andrej Belouszov kinevezése a tárca élére. Továbbá ezekből azt szűrték le, hogy az orosz elnök az ukrajnai háború folytatására készül fel.

Az orosz katonai bloggerek az újabb letartóztatás híre nyomán kiálltak Popov mellett. „Én azt tudom, hogy azokat az erőket vezette, amelyek visszaverték az ukrán ellentámadást... a hülyéknek megbocsájtják a hazugságokat és a lopásokat, másoknak talán a kegyetlen igazság miatt kéne megbocsájtani. Popov tábornok nem tolvaj, de mi megbocsájtunk a tolvajoknak” - írta Alekszander Szladkov, az orosz állami tévé haditudósítója.

A bloggerek, akik körében Popov nagyon népszerű, azt írták, hogy

Valerij Geraszimov tábornokot, a vezérkari főnököt felháborította Popov őszintesége.

Geraszimovot – aki a Putyin féle átalakítások ellenére megőrizte a posztját – korábban a néhai Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin is hasonló indokokkal ostorozta és a minipuccsa idején meg akarta buktatni.

Egy másik katonai blogger, Jurij Podoljaka közben egyenesen azt állította, hogy 2023 nyarán Popov többszintes ukrajnai védvonala mentette meg az orosz hadsereget a vereségtől és az országot a szégyentől.

Letartóztatott helyettes vezérkari főnök

Előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagyértékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság.

A bíróság szerdán döntött a két hónapos előzetes letartóztatásról, az intézkedésről csütörtökön számolt be az orosz sajtó. Azzal vádolják, hogy a 2016 áprilisától 2023 októberéig tartó időszakban 36 millió rubel (mintegy 144 millió forint) kenőpénzt fogadott el Alekszej Viszokovtól, a permi Telta telefongyár vezérigazgatójától és a vállalat főkönyvelőjétől, Jelena Grisinától, a katonai megrendelések növelése fejében. Az ügyben Viszokovot és Grisinát is őrizetbe vették.

Ha a letartóztatott helyettes vezérkari főnököt bűnösnek találják, a tábornokot nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Samarin 1971-ben született Taganrogban. Elvégezte a Novocserkasszki Katonai Parancsnoki Híradástechnikai Főiskolát, majd a Katonai Híradástechnikai Akadémiát, ezt követően 1992-től a távol-keleti katonai körzetben szolgált, különböző beosztásokban. 2010-ben a keleti katonai körzet híradástechnikai vezérkari főnöke helyettesének nevezték ki. 2021 óta az orosz fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetője, a vezérkari főnök helyettese. Kitüntették a Haza Szolgálatáért Érdemrend II. fokozatával.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×