eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az észak-amerikai építőipari szakszervezet konferenciáján Washingtonban 2023. április 25-én. Biden bejelentette, hogy jelölteti magát a 2024-es elnökválasztáson. A 80 éves politikus a legidősebb hivatalban levő elnök az Egyesült Államok történetében.MTI/EPA pool/Shawn Thew
Nyitókép: MTI/EPA pool/Shawn Thew

Vádeljárás alá vonnák Joe Biden elnököt

Esküje megszegése miatt vonná vádeljárás alá két republikánus képviselő az Amerikai Egyesült Államok elnökét, de pártjuk vezetése fékezné az ügyet.

Nyomozás a bizalmas iratokat otthonába vivő Donald Trump ex-elnökkel szemben? Feltárták, hogy Joe Biden is hasonlót tett. Trump rejtegette a pénzügyeit? Vizsgálatot indítottak az adófizetést elkerülni próbáló ifjabb Biden ellen. Két impeachment a Trumppal szemben? Legyen vádeljárás Biden esetében is!

Mindezek alapján úgy tűnik, az amerikai republikánusok egy része a szemet-szemért elvet követve akarja ellehetetleníteni Joe Biden elnököt.

Minimum két olyan republikánus képviselő van, aki azt akarja, hogy a Kongresszusban rendezzenek szavazást a Biden elnök és kormányzata tagjai elleni indítandó impeachmentről. A dolog odáig jutott, hogy Lauren Boabert coloradói honanya a héten magánindítványával arra akarta kényszeríteni az alsóházat, hogy szavazzon egy ilyen határozati javaslatról. Szerinte Joe Biden megsértette esküjét, mert nem tartatta be a bevándorlási törvényeket, és nem zárta le az amerikai-mexikói határt a szintetikus, fentanil nevű drog csempészei számára. "Az impeachment személyes kérdés minden colorádói számára, aki a fentanil miatt elvesztette egy családtagját" – mondta.

"A republikánusoknak össze kell zárniuk és el kell zavarniuk ezt az embert a hivatalából, a déli határ védelmével kapcsolatos kötelessége elhanyagolása miatt" – írta a Twitteren.

A keménymag nemcsak Joe Bident akarja büntetni, hanem azt az Adam Schiff demokrata képviselőt is, aki vezető szerepet játszott Donald Trump második impeachment eljárásában. Húsz republikánus a demokraták mellé állva a múlt héten levette a napirendről, hogy Adam Schiffet 16 millió dollárra büntessék. Szerdán azonban úgy tűnt, ezt a javaslatot nem sikerült kisiklatni, és mégis szavazásra viszik.

Közben egy másik keményvonalas, Marjorie Taylor Green Republikánus honanya nemcsak Bident, de két kormánytagját, az FBI igazgatóját és a Capitólium-ostrom résztvevői ellen eljáró ügyészt is impeachelni akarja. A republikánusok valójában megosztottak ezekben az ügyekben, és a beadványok további fejfájást jelentenek Kevin McCarthy republikánus házelnöknek. Néhány párttársa két héttel ezelőtt megakasztotta a ház munkáját, tiltakozva az amerikai adósságplafon-problémát rendező kompromisszumos megoldása miatt.

Kevin McCarthy most pedig attól fél, hogy a Boebert-féle impeachment-szavazás aláásná a párt törékeny alsóházi többségét és a Biden-család ellen folyó kongresszusi vizsgálatokat is. Ezért egy zártkörű konzervatív találkozón azt szorgalmazta, hogy a javaslatot először kongresszusi bizottságokban és ne a Ház előtt vitassák meg.

Csupán "politikai mutatvány"

Maga a Fehér Ház "minden alapot nélkülöző politikai mutatványnak" nevezte az impeachment-indítványokat. "Ahelyett, hogy az elnökkel dolgoznának az amerikaiak számára fontos kérdésekben, mint az infláció és az egészségügy, a szélsőséges republikánus képviselők a figyelmet keresik, és nem próbálnak segíteni az egyszerű embereken" – írta Ian Sams, elnöki szóvivő.

A maguk között is csatározó republikánusok végül ügy döntöttek: nem az elnöki impeachment-magánindítványról lesz szavazás a Házban, hanem arról, hogy a témát megvitassák-e a két házbizottságban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×