eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a dán hivatali partnerével, Morten Bodskovval tartott sajtóértekezleten Koppenhágában 2022. október 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Claus Bech

Oroszbarát csoport zavarta meg a szlovák védelmi miniszter megszólalását

Jaroslav Naď a külügyminisztérium által szervezett fórumon beszélt arról, hogy Magyarországon képeznek ki ukrán katonákat.

Jaroslav Naď szlovák védelmi- és Rastislav Káčer külügyminiszter voltak a vendégei a #HlbokáOnline nevet viselő beszélgetéssorozatnak, melynek legújabb, hétfő esti állomása a kelet-szlovákiai Nagymihályban volt. A hallgatóság előtt zajló beszélgetés fő témája az orosz-ukrán háború volt.

Az eseményt rögtön az elején egy incidens zavarta meg, mivel egy oroszbarát csoport is megjelent a teremben, és hangos bekiabálásokkal próbálta meg megnehezíteni a beszélők dolgát. A paraméter hírportál szerint

a két tárcavezető ennek ellenére állta a sarat, és egészen jól tűrte a barátságtalan környezetet.

„Köszönöm szépen, hogy ilyen szép számban megjelentek, és ilyen hangosan fejezik ki örömüket amiatt, hogy itt vagyunk. Köszönöm, és jó estét kívánok” – mondta Rastislav Káčer hangos füttykoncert közepette.

Mindkét politikus a kezdetektől elítélte Oroszország Ukrajna ellen tanúsított agresszióját, és a humanitárius segítségnyújtás mellett a fegyverekkel való támogatást is fontosnak tartja. A védelmi miniszter emlékeztetett, nem csupán nemzetbiztonsági érdek, hogy sikerüljön minél távolabb tartani a háborút Szlovákia keleti határaitól.

Pozsony eddig több mint 168 millió euró értékben nyújtott katonai felszerelést és lőszert keleti szomszédjának.

A védelmi tárca szerint a katonai felszerelések adományozásával Szlovákia nem gyengítette saját védelmi képességét.

Jaroslav Naď azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Csehország, Lengyelország és a balti államok nagyobb mértékben támogatják Ukrajnát az orosz agresszor elleni harc során, mint Szlovákia. „Ki másnak segítenénk, ha nem a szomszédunknak?” – tette fel a kérdést a védelmi miniszter, majd kifejtette, hogy Szlovákiának szinte kötelessége segítő kezet nyújtani a szomszéd országnak. Válasz is érkezett a kérdésre, mivel a közönség soraiból valaki bekiabálta, hogy Magyarország kimarad ebből.

Jaroslav Naď erre így válaszolt: „A magyarok is segítenek. Az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy

Magyarország területén folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud”

– vágott vissza a kérdezőnek a szlovák védelmi tárca irányítója.

A minisztertől érkezett információ viszont amiatt meglepő, mert a magyar kormány az ukrajnai háború kezdete óta azt hangoztatja, hogy az ukrán érdekek nem állhatnak Magyarország érdekei elé, és az Ukrajnának történő fegyverszállítás tévút, ezért a környéken egyedüli országként nem is küldött semmilyen katonai felszerelést keleti szomszédjához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×