eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő tanuló egy prágai iskolában 2020. november 18-án, amikor az általános iskolák első és második osztályosai visszatérhettek az osztálytermekbe. A járvány miatt a cseh kormány október 14-től minden iskolában elrendelte az áttérést a digitális oktatásra.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A szomszédban már nyithatnak az iskolák, de kevesen élnek vele

Szlovákiában a kormány további 40 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, amely március 20-ig lesz érvényes.

Szlovákiában életbe lépett az úgynevezett Covid-automata, amely járásonként eltérő intézkedéseket jelenthet aszerint, hogy az adott járás a fertőzöttségi és kórházi mutatói alapján milyen zónába sorolandó a feketétől a halvány rózsaszínig. Marek Krajčí egészségügyi miniszter még pénteken bejelentette, hogy a legsötétebb színnel jelölt kilenc járásban nem nyithatnak ki az iskolák. „Tekintettel, hogy a helyzet ilyen komoly, a fekete járásokban az iskolák nem nyitnak ki, a bordó járásokban pedig attól függ, hogyan döntenek a regionális közegészségügyi hivatalok” – mondta a miniszter.

Egyes közegészségügyi hivatalok az alacsonyabb pozitivitás ellenére sem ajánlották az iskolanyitást. Az országban kilenc olyan járás van, ahol a fekete besorolás miatt eleve nem nyithattak ki az iskolák, és ezek közé tartozik a magyarok lakta déli járások közül a vágsellyei, a nagyrőcei és a rozsnyói. Több járásban, illetve városban viszont bár kinyithatnának, mégis zárva maradna az iskolák, mert a fokozott mértékben előforduló brit koronavírus-mutáció komoly fenyegetést jelent gyermekre, pedagógusra és szülőre egyaránt. Ez érvényes Pozsony megyében, a dunaszerdahelyi és a galántai járásban, valamint Kassa megyében is.

A helyzet sokszor városonként változik. Révkomáromban kinyitnak az alsó tagozatok, és a várostól fertőtlenítőszert is kapnak. „Az eredmények alapján biztosítottuk az iskolák nyitását, de a szülőkre bízzuk a döntést. Mindent megteszünk azért, hogy a pedagógusokat védjük. Maximálisan támogatjuk, hogy mihamarabb megkapják a védőoltást” – fogalmazott Keszegh Béla, Révkomárom polgármestere. A komáromi járás másik magyar városában, Gútán viszont nem mehetnek iskolába az alsó tagozatosok, az első vonalban dolgozók gyermekeit ugyanakkor fogadják az óvodákban.

Az általános iskolák felső tagozatainak tanulói és a középiskolák nem végzős osztályait látogató diákok továbbra sem vehetnek részt jelenléti oktatásban. Határozatlan ideig marad az online módszer, mint ahogy továbbra is érvényes marad a kijárási tilalom, és az, hogy negatív tesztre lesz szükségük a munkába járóknak. A teszteredmény a legrosszabb régiókban nem lehet hét napnál régebbi. A jobb járásokban 14 és 21 napnál nem régebbi teszt is elég lesz a munkába járáshoz. A kormány ugyanakkor már nemcsak ajánlja, hanem kötelezővé is tette a home office-t, amely alól csak azok az alkalmazottak jelentenek kivételt, akik a munkájukat nem tudják otthon elvégezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×