eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Boris Johnson brit miniszterelnököt támogató üzenet egy kisteherautó oldalán a londoni St. Thomas Kórház előtt 2020. április 7-én. Az új koronavírussal fertőzött kormányfőt az előző este átszállították a londoni St. Thomas Kórház intenzív osztályára, és akadályoztatása alatt Dominic Raab külügyminiszter látja el a kormányfői feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

Johnson "már felült", de májusig maradhat a brit karantén

Első ízben haladta meg a 900-at a koronavírus napi halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában. A hatóságok – bár még nem mondták ki – a karantén fenntartását tervezik. Közben azt mondják, javult a kórházba került miniszterelnök állapota.

Úgy tűnik, Nagy-Britanniában májusig marad a karantén, mert a miniszterek várni akarnak a döntéssel Boris Johnson kormányfő visszatéréséig. Maga a miniszterelnök a harmadik éjszakát töltötte Covid-19 betegsége miatt az intenzív osztályon.

Jobban van a kormányfő

Rishi Sunak pénzügyminiszter azt mondta:

„javult az állapota, reagál a kezelésre, felült az ágyban és kommunikál a személyzettel”.

Bár a brit sajtó arról cikkezik, hogy vita alakult ki az egészségügyi és a pénzügyi tárca között a karantén pusztító gazdasági hatásai miatt, Sunak a nyilvánosság előtt arra utalt, hogy az életek megmentése az elsőszámú feladat. Ugyanakkor bírálatok hangzottak el, hogy az idősotthonok lakóit szinte magukra hagyják és nem védik meg a járványtól.

A Downing Street szóvivőjének csütörtök délutáni nyilatkozata szerint

Johnson jól töltötte az éjszakát, állapota az intenzív kezelés hatására folyamatosan javul.

A miniszterelnök jó hangulatban van – tette hozzá.

Laposodik a görbe, de csak a fertőzések tekintetében

A briteknél még mindig nem lapos a halálozási görbe – szerdán azt közölték a hatóságok, hogy minden korábbinál többen – 938 beteg – halt meg egy nap alatt a Covid-19 betegségben. Ez 84-gyel volt több, mint az előző nap.

Ezzel a szigetország a spanyolok és olaszok legrosszabb napi halálozási adataihoz közelített, miközben az összes halott száma 7100 körül járt.

A halálozási görbével szemben viszont elkezdett laposodni a fertőzött betegek számát leíró görbe. 5491 volt szerdán az új fertőzött és a szám közel állt a korábbi napok adataihoz.

A brit kormány szakértői felhívták a figyelmet: a halálozási szám emelkedése nyomán egyesek azt gondolhatják, hogy kudarcot vallott a társadalmi távolságtartás, és hogy a közelgő húsvéti szabadnapokon az emberek egy része figyelmen kívül hagyja majd a kormány ajánlásait.

"Ezzel szemben továbbra is követni kell a kormány ajánlásait, mert kezdenek látszani az eredmények... ha abbahagyjuk, visszatér a vírus."

– mondta Stephen Powis, az angliai egészségügyi szolgálat igazgatója.

Amerikai vélemény: a britek lesznek a járvány európai vesztesei

Amerikai tudósok sokkoló jóslattal álltak elő a britek számára, amit azonban más kutatók kétségbe vonnak. A Seattle-ben székelő Egészségügyi Mutatószámok és Becslések Intézete (IHME) tanulmánya szerint Európában a briteken ejti majd a legnagyobb sebet a járvány:

  • Ők adják majd az európai halálozási adatok 40 százalékát,
  • augusztusra 66 ezerre ugrik a halottak száma,
  • naponta 3000 embert öl meg majd a betegség a nyári hónapban,
  • A brit halálozási szám magasabb lesz, mint az olasz, a spanyol, a francia és a német együttvéve.

Az amerikai számítás a halálozási görbét veszi figyelembe, és azt is aláhúzza, hogy

a britek a jövő héten már 85 ezerrel kevesebb kórházi ágyat tudnak majd biztosítani, mint amire szükség lesz.

A londoni Imperial College egyetem tudósai – melyeknek modelljeire hagyatkozik a brit kormány is – vitatják az adatokat. Neil Ferguson professzor, a médiában gyakran szereplő és a betegségből felgyógyult kutatásvezető szerint az amerikaiak kétszer akkora „ellátási igény” alapadattal számolnak, mint kellene.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×