eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: mercedesamgf1.com

Ezt adja a Formula-1 a koronavírus elleni harchoz

Egy londoni kórház és egy Formula-1-es csúcscsapat összefogása életeket menthet. A koronavírus-járvány elleni fellépés részeként ugyanis olyan lélegeztetőgépeket kezdenek el gyártani, amelyek alternatívái lehetnek az intenzív osztályokon használt eszközöknek.

CPAP a neve annak a pumpának, amely oxigénben gazdag levegőt pumpál a tüdőbe és amely lehetővé teszi, hogy ne intenzív osztályon kezeljék a légzési gondokkal küzdő, koronavírusos betegeket.

A Covid-19 elleni harcba most kényszerszünetre küldött Formula-1 versenyek mérnökei is beszállnak.

A folyamatos, pozitív légzőúti pumpáknak nevezett gépeket ugyanis a Mercedes istálló embereinek együttműködésével próbálják majd ki a londoni University College kórházban.

A Mercedes-AMG-HPP és a kórház először 40 pumpát próbál ki. Ha ezek beválnak, akkor egy héten belül megindul 1000 új gép gyártása. Az illetékes brit felügyelet már megadta a hozzájárulást.

Miért jó? Mert a legyengült betegeken is segít

A jelenlegi lélegeztetőgépekkel szemben – amelyeknek része egy a beteg légcsövébe helyezett cső - a CPAP egy jól szigetelt oxigén-maszkra épül. Mindez azt jelenti, hogy az olyan, legyengült vagy idős Covid-19 betegeket is segíteni tudja a légzésben, akik nem bírnák ki az agresszívebb kezelést. A gépek olyan nyomáson pumpálják a levegőt, amely nyitva tartja a tüdőt és megkönnyíti a légzést.

Az ilyen pumpákat már sikeresen és széles körben alkalmazták a koronavírus-osztályokon Kínában és Olaszországban és az Egyesült Államokban is engedélyezték a használatukat.

Az új gyógyászati eszköz olyan átalakításon esik át, amely biztosítja, hogy ne jusson ki a vírussal fertőzött levegő és így ne fertőződjenek meg az egészségügyi dolgozók.

A Formula-1-es csapattal való együttműködés azért jó hír a brit egészségügynek, mert annak hónapokon belül 30 ezer új lélegeztetőgépre lesz szüksége.

A Johnson-kormány felhívta az iparcégeket, hogy pörgessék fel a jelenlegi modellek gyártását és tervezzenek újakat.

Védelmi cég és porszívógyártó is versenyben a gyógyításért

A hagyományos lélegeztetőgépek gyártásába beszállt a Babcock nevű védelmi cég, amely eddig atomtengeralattjárókat, azok fegyvereit és harci gépeket tervezett.

Egy másik szereplő a brexit-et támogató milliárdos üzletember, Sir James Dyson, aki zsák nélküli porszívókat gyártó cégéről ismert. A Dyson már szerződést kötött 10 ezer lélegeztetőgép szállításáról, igaz a gépeknek először meg kell kapniuk a biztonsági minősítést a brit gyógyászati szakfelügyelettől.

A Dyson CoVent névre keresztelt gépét

a várakozások szerint heteken belül elkezdik gyártani.

Emellett az Airbus és BAE Systems repülőgépgyárak, a Ford és Rolls-Royce autógyárak és a Siemens technológiai cég konzorciumot hozott létre és a kormány 10 ezer egységet rendelt tőlük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×