INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

covid-19

lélegeztetőgép

formula-1

Ezt adja a Formula-1 a koronavírus elleni harchoz

Ezt adja a Formula-1 a koronavírus elleni harchoz

Egy londoni kórház és egy Formula-1-es csúcscsapat összefogása életeket menthet. A koronavírus-járvány elleni fellépés részeként ugyanis olyan lélegeztetőgépeket kezdenek el gyártani, amelyek alternatívái lehetnek az intenzív osztályokon használt eszközöknek.

CPAP a neve annak a pumpának, amely oxigénben gazdag levegőt pumpál a tüdőbe és amely lehetővé teszi, hogy ne intenzív osztályon kezeljék a légzési gondokkal küzdő, koronavírusos betegeket.

A Covid-19 elleni harcba most kényszerszünetre küldött Formula-1 versenyek mérnökei is beszállnak.

A folyamatos, pozitív légzőúti pumpáknak nevezett gépeket ugyanis a Mercedes istálló embereinek együttműködésével próbálják majd ki a londoni University College kórházban.

A Mercedes-AMG-HPP és a kórház először 40 pumpát próbál ki. Ha ezek beválnak, akkor egy héten belül megindul 1000 új gép gyártása. Az illetékes brit felügyelet már megadta a hozzájárulást.

Miért jó? Mert a legyengült betegeken is segít

A jelenlegi lélegeztetőgépekkel szemben – amelyeknek része egy a beteg légcsövébe helyezett cső - a CPAP egy jól szigetelt oxigén-maszkra épül. Mindez azt jelenti, hogy az olyan, legyengült vagy idős Covid-19 betegeket is segíteni tudja a légzésben, akik nem bírnák ki az agresszívebb kezelést. A gépek olyan nyomáson pumpálják a levegőt, amely nyitva tartja a tüdőt és megkönnyíti a légzést.

Az ilyen pumpákat már sikeresen és széles körben alkalmazták a koronavírus-osztályokon Kínában és Olaszországban és az Egyesült Államokban is engedélyezték a használatukat.

Az új gyógyászati eszköz olyan átalakításon esik át, amely biztosítja, hogy ne jusson ki a vírussal fertőzött levegő és így ne fertőződjenek meg az egészségügyi dolgozók.

A Formula-1-es csapattal való együttműködés azért jó hír a brit egészségügynek, mert annak hónapokon belül 30 ezer új lélegeztetőgépre lesz szüksége.

A Johnson-kormány felhívta az iparcégeket, hogy pörgessék fel a jelenlegi modellek gyártását és tervezzenek újakat.

Védelmi cég és porszívógyártó is versenyben a gyógyításért

A hagyományos lélegeztetőgépek gyártásába beszállt a Babcock nevű védelmi cég, amely eddig atomtengeralattjárókat, azok fegyvereit és harci gépeket tervezett.

Egy másik szereplő a brexit-et támogató milliárdos üzletember, Sir James Dyson, aki zsák nélküli porszívókat gyártó cégéről ismert. A Dyson már szerződést kötött 10 ezer lélegeztetőgép szállításáról, igaz a gépeknek először meg kell kapniuk a biztonsági minősítést a brit gyógyászati szakfelügyelettől.

A Dyson CoVent névre keresztelt gépét

a várakozások szerint heteken belül elkezdik gyártani.

Emellett az Airbus és BAE Systems repülőgépgyárak, a Ford és Rolls-Royce autógyárak és a Siemens technológiai cég konzorciumot hozott létre és a kormány 10 ezer egységet rendelt tőlük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: mercedesamgf1.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018