eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kézfertőtlenítő folyadékot használ egy ember a hollandiai Heilooban 2020. március 4-én. A hatóságok világszerte felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését elsősorban rendszeres szappanos kézmosással, könyökhajlatba tüsszentéssel és a használt papírzsebkendő azonnali eldobásával lehet megelőzni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

Beszállnak a vírus elleni harcba a szeszfőzdék

A Covid-19 járvány masszív hiányt okozott világszerte a kézfertőtlenítőből, de a korábban gint előállító szeszgyárak és sörfőzdék is engedélyt kaptak, hogy átálljanak a gyártására.

Ahogy terjedt világszerte a koronavírus, úgy tűnt el hihetetlen gyorsasággal a boltokból és patikákból a védekezés egyik eszköze, a kézfertőtlenítő gél.

Nem jött össze a seft

Több médium is beszámolt a múlt héten a Tennessee állambeli Colvin fivérekről, akik közel 18 ezer kézfertőtlenítőt, törlőkendőt és maszkot halmoztak fel abban a reményben, hogy az égbe szökő árakat kihasználva nagy vagyonra tesznek szert.

Csahogy az Amazon csomagküldő cég kiskereskedelmi platformja leállította eladásaikat, az állam igazságügyminiszter pedig levélben szólította fel őket az illegálisnak minősített tevékenység leállítására és arra is, hogy tartózkodjanak tőle a jövőben.

A fivérek végül egy helyi templomnak adományozták a rajtuk ragadt árut.

Hogyan segítenek a szeszgyártók?

Közben világszerte egy sor szeszgyár és sörfőzde is engedélyt szerzett arra, hogy kapacitásai egy részét a kézfertőtlenítők gyártására fordítsa.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nyilvánosan hozzáférhető receptet kínál a házi előállításhoz, de ehhez minimum 60 százalékos szeszt kell beszerezni.

Az új gyártók között megtalálható a merész ízvilágú, „punk” kézműves söreiről ismert skót cég, a Brewdog, amely „posztmodernista klasszikusként” hirdeti új termékét. Franciaországban a Pernod Ricard nevű italcég 70 ezer liter tiszta szeszt ajánlott fel, hogy egy már korábbi gyártóval együttműködve, közel kétmillió flakon, patikákba szánt kézfertőtlenítőt állítsanak elő. Svédországban az Absolut Vodka gyártója tett hasonló felajánlást.

Gin és gél a vírus ellen

A gin a britek nemzeti itala lett az 1800-as évek napóleoni háborúi és tengeri blokádja idején, amikor erre a szeszre álltak át a francia brandyről. Most a szintén elzártságot okozó koronavírus miatt lendültek mozgásba a hazafias gyártók. Bristol egyik független mikrofőzdéje, a Psychompomp az italhoz használt füvekkel illatosított kézfertőtlenítő gélt kezd el gyártani.

Igaz ezt első körben azok a vásárlók kapják meg, aki vesznek egy üveg gint is. Viszont a termék maradék része adomány, és az üzem bejáratához látogatók saját flakonjaik feltöltése után egy becsületkasszába tehetik az általuk felajánlott összeget.

Kanadában Annex Ale Project nevű sörgyártó vállalta, hogy heti 7000 doboz kézfertőtlenítőt gyárt le és szállít a helyi boltokba.

Beszállt az akcióba a Dior, Guerlain és Givenchy márkák gazdája, az LVMH luxuscikk-gyártó. Ők azt ajánlották fel, ingyen szállítanak fertőtlenítő gélt a francia hatóságoknak – amíg szükség van rá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×