eur:
398.36
usd:
372.14
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul
Kézfertőtlenítő folyadékot használ egy ember a hollandiai Heilooban 2020. március 4-én. A hatóságok világszerte felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését elsősorban rendszeres szappanos kézmosással, könyökhajlatba tüsszentéssel és a használt papírzsebkendő azonnali eldobásával lehet megelőzni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

Beszállnak a vírus elleni harcba a szeszfőzdék

A Covid-19 járvány masszív hiányt okozott világszerte a kézfertőtlenítőből, de a korábban gint előállító szeszgyárak és sörfőzdék is engedélyt kaptak, hogy átálljanak a gyártására.

Ahogy terjedt világszerte a koronavírus, úgy tűnt el hihetetlen gyorsasággal a boltokból és patikákból a védekezés egyik eszköze, a kézfertőtlenítő gél.

Nem jött össze a seft

Több médium is beszámolt a múlt héten a Tennessee állambeli Colvin fivérekről, akik közel 18 ezer kézfertőtlenítőt, törlőkendőt és maszkot halmoztak fel abban a reményben, hogy az égbe szökő árakat kihasználva nagy vagyonra tesznek szert.

Csahogy az Amazon csomagküldő cég kiskereskedelmi platformja leállította eladásaikat, az állam igazságügyminiszter pedig levélben szólította fel őket az illegálisnak minősített tevékenység leállítására és arra is, hogy tartózkodjanak tőle a jövőben.

A fivérek végül egy helyi templomnak adományozták a rajtuk ragadt árut.

Hogyan segítenek a szeszgyártók?

Közben világszerte egy sor szeszgyár és sörfőzde is engedélyt szerzett arra, hogy kapacitásai egy részét a kézfertőtlenítők gyártására fordítsa.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nyilvánosan hozzáférhető receptet kínál a házi előállításhoz, de ehhez minimum 60 százalékos szeszt kell beszerezni.

Az új gyártók között megtalálható a merész ízvilágú, „punk” kézműves söreiről ismert skót cég, a Brewdog, amely „posztmodernista klasszikusként” hirdeti új termékét. Franciaországban a Pernod Ricard nevű italcég 70 ezer liter tiszta szeszt ajánlott fel, hogy egy már korábbi gyártóval együttműködve, közel kétmillió flakon, patikákba szánt kézfertőtlenítőt állítsanak elő. Svédországban az Absolut Vodka gyártója tett hasonló felajánlást.

Gin és gél a vírus ellen

A gin a britek nemzeti itala lett az 1800-as évek napóleoni háborúi és tengeri blokádja idején, amikor erre a szeszre álltak át a francia brandyről. Most a szintén elzártságot okozó koronavírus miatt lendültek mozgásba a hazafias gyártók. Bristol egyik független mikrofőzdéje, a Psychompomp az italhoz használt füvekkel illatosított kézfertőtlenítő gélt kezd el gyártani.

Igaz ezt első körben azok a vásárlók kapják meg, aki vesznek egy üveg gint is. Viszont a termék maradék része adomány, és az üzem bejáratához látogatók saját flakonjaik feltöltése után egy becsületkasszába tehetik az általuk felajánlott összeget.

Kanadában Annex Ale Project nevű sörgyártó vállalta, hogy heti 7000 doboz kézfertőtlenítőt gyárt le és szállít a helyi boltokba.

Beszállt az akcióba a Dior, Guerlain és Givenchy márkák gazdája, az LVMH luxuscikk-gyártó. Ők azt ajánlották fel, ingyen szállítanak fertőtlenítő gélt a francia hatóságoknak – amíg szükség van rá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert
Választás 2024

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×