INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

brexit

nagy-britannia

európai unió

boris johnson

Európai uniós és brit zászló a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetésen az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.

Nagy viták fékezik a brit-uniós tárgyalásokat

Hatalmas az ellentét – legalábbis szavakban – a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti kereskedelmi tárgyalásokon. Brüsszel figyelmeztette is Londont: fogja vissza az ellenséges retorikát a brexit utáni viszonyról szóló alkudozás idején.

„Elvetjük az összes uniós szabályozást, mondja a brit kereskedelmi tárgyaló hadsereg” – a harciasan hazafias Express brit lap cikke jól érzékelteti, hogyan látja a britek egy része az uniós országokkal indult kereskedelmi tárgyalásokat.

A brexitet követő átmeneti időszak fő vitás pontja: Európa nem akarja engedni, hogy az uniós biztonsági és egyéb szabványokat figyelmen kívül hagyva gyártott brit termékek jussanak be a közös piacra egy kedvezményes brit hozzáférést biztosító alku nyomán.

Ha így történne, akkor az olcsóbban előállított brit termékek méltánytalan előnybe kerülnének a szabályokat követő európai gyártók cikkeivel szemben – szól az érvelés. Brüsszel „esélyegyenlőséget” akar a munkaügyi, környezetvédelmi és állami támogatási szabályok kérdésében, azaz, hogy a britek fogadják el az ezekre vonatkozó uniós törvénykezést.

A brit oldal főtárgyalója, David Frost viszont azt az instrukciót kapta, hogyha neve nyomán ne is fagyos, de „robosztus” legyen, és védje meg „Nagy-Britannia szuverenitását”. Frost száz brit illetékes kíséretében érkezett hétfőn Brüsszelbe a tárgyalások nyitónapjára. A tárgyalásokra rányomta bélyegét a koronavírus is: a felek megegyeztek, hogy nem ráznak kezet, amikor találkoznak.

A kevésbé bulvárosan megfogalmazott brit kormányzati állásfoglalás arról szólt, hogy a szigetország „konstruktív módon próbál szabadkereskedelmi egyezményt kötni az EU-val, de olyat, amely teljes mértékben tiszteletben tartja a britek politikai és szabályozási autonómiáját”. Azaz: ne kényszerítsenek ránk szabályozást – mondják Londonban.

Egyes kommentátorok szerint a halászat, a versenyszabályok és az EU Bírósága joghatósága körüli viták miatt

heteken belül összeomolhatnak a tárgyalások.

Bár az alkut a brit kormány bebetonozott határideje szerint az év végére kell megkötni, fontos kérdésekben – így a halászat ügyében – június közepére egyezségre kell jutni.

Érdekes módon ezekben a hetekben Boris Johnson már újra apa lesz – menyasszonya ugyanis a miniszterelnök gyerekei és ex-felesége felháborodására bejelentette, hogy a nyár elejére gyereket vár. Kérdés, hogy a családi ügyek mennyire befolyásolják majd vezetői képességeit a kulcsfontosságú napokban.

Európai illetékesek attól tartanak, hogy a jelenlegi harcias retorika, amely a brit kormányfőt és minisztereit jellemzi, kisiklathatja a tárgyalásokat. Ezért azt szeretnék, hogy

a politikai kérdések helyét a tárgyalásokon minél gyorsabban vegyék át a technikai ügyek, brüsszeli szlengben „az Alagút”.

A tét az, hogy a britek és a 27 uniós tagállam polgáraira kiható jövőbeli kereskedelem vámmentes maradjon. Európai illetékesek és kommentátorok szerint azonban a britek által diktált szoros határidő miatt lehetetlen részletes megállapodást kötni az összes potenciális vámkérdésben. Ezért az uniós oldalon azt sugallják, hogy az alku módja a közös szabályozás lenne. A legnagyobb vitás pontok ráadásul nem is a vámok, hanem a szabályok betartása és a viták törvényi úton való rendezésének kérdései lesznek – úgy, hogy a britek elutasítják az európai intézmények vagy az Európai Bíróság lehetséges szerepét.

Amiben könnyebb lehet megállapodni, azok a közlekedés, a vegyi hulladék és tudományos kutatások körüli kérdések.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Ellentét a brit-EU kereskedelmi tárgyaláson
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018