eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A kormányfői és pártelnöki tisztségért induló Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere elindul londoni otthonából 2019. június 10-én, három nappal az után, hogy Theresa May távozott a kormány és a Konzervatív Párt éléről. May azért mondott le, mert nem tudott megállapodásra jutni az ellenzékkel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Egy lépéssel közelebb került a brit miniszterelnökséghez Boris Johnson

Egy lépéssel közelebb került a brit miniszterelnökséghez Boris Johnson volt londoni főpolgármester és egykori külügyminiszter. A konzervatív képviselők döntő többsége ugyanis őt támogatta a vezetőválasztás első fordulójában. Vajon lesújt-e rá az „éllovasok átka”?

Bejön a tipp és a "borzas Boris" lesz a brit miniszterelnök? A fogadóirodák szerint nagyon valószínű. A brit konzervatívok pártvezér-választásán – amelynek győztese egyelőre úgy néz ki, a következő brit miniszterelnök is lesz – az ellentmondásos beszólásairól ismert volt külügyminiszter az egyértelmű favorit.

A tory képviselők első, csütörtöki szavazásán három jelölt már ki is esett és messze Boris Johnson kapta a legtöbb szavazatot – 114 voksot, míg a hozzá legközelebb került ellenfele, Jeremy Hunt külügyminiszter csak 43-t.

„Boldog vagyok, hogy megnyertem az első szavazást, de még sok van hátra”

– mondta az euroszkeptikus volt külügyminiszter. A többi hat jelöltre most az a szerep hárult, hogy megküzdjön a második helyért és hogy esélyt kapjon rá, hogy összemérje támogatottságát Johnsonnal. A végső szavazáson, amelyet júliusban tartanak, már a brit Konzervatív Párt 160 ezer tagja vesz részt.

Közben nagy a nyomás a három legrosszabbul teljesített jelöltön, hogy álljanak félre, közülük

Matt Hancock egészségügyi miniszter már vissza is lépett.

Ő előzőleg keményen nekiment Johnsonnak, amiért az az üzleti világ brexittel kapcsolatos aggodalmaira trágársággal válaszolt, úgy, hogy ő is megengedett egy kontra trágárságot.

Azt is Johnson szemére vetette, hogy a miniszterelnök utódlásáért folyó versenyben először sokáig bujkált a nyilvánosság elől és még most sem nyilvánította ki, hogy hajlandó lenne nyilvános televíziós vitára a többiekkel.

Azonban hiába haragította meg stílusával a párttagság egy részét, hiába nem mutatott jó példát a média elől sokáig titkolt, házasságon kívüli gyermekével, hiába halmozta az afférokat és sértett meg külföldi politikusokat bárdolatlan megjegyzéseivel, a családi értékeket fontosnak tartó "közép-Anglia" még így is őt favorizálja.

Johnsonnak egyetlen Achilles-sarka van: az hogy ő az éllovas.

Az utóbbi fél évszázadban a tory pártban szinte hagyománnyá vált, hogy aki a legjobb pozícióban kezdi a versenyt a pártvezéri posztért, az szinte biztosan elbukik.

Kezdődött ez 1965-ben a népszerű Reginald Maudling pénzügyminiszterrel, akit épp hogy megvert Edward Heath. Amikor Margaret Thatchert 1990-ben megbuktatta a palotaforradalom, szinte felkent utódjaként tekintettek, az européer Michael Heseltine-re. De nem ő lett a vezér és a miniszterelnök, hanem a szürkének tartott és sokat gúnyolt John Major. 2005-ben pedig az ifjú David Cameron előzte be az államférfiúi babérokról álmodozó és később brexitminiszterként leszerepelt David Davist.

Közben a befolyásos londoni Evening Standard kiállt Johnson mellett. "Inkább a liberálisabb változatát szeretnénk, azt, aki a városunkat irányította" – állt a lap vezércikkében, azt sugallva, hogy

Boris Johnson képes lehet felnőni a feladathoz, annak ellenére, hogy az Európai Unióban a fejüket fogják

esetleges miniszterelnöki kinevezése miatt. A francia Le Monde például azt írta róla: "idegen tőle a logika és a meggyőződés, hazudott és bénázott, egy mini Trump-szabotőr".

A holland Volskrant "21. századi kalóznak nevezte, aki jobban hisz magában, mint a brexitben". A német Handelsblatt pedig "Nagy-Britannia szempontjából végzetesnek" titulálta. A valószínű kimenetelt azonban a spanyol El País írta le: "Boris Johnsont valószínűleg csak egy ember tudja legyőzni – Boris Johnson".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×