INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

németország

kibertámadás

sandworm

hacker

Kibertámadást indítottak Németország ellen

Kibertámadást indítottak Németország ellen

Berlinben az állambiztonságért felelős alkotmányvédelmi hivatal közölte, hogy német médiavállalatok és egy vegyifegyver-kutatással foglalkozó intézet kibertámadás célpontja lett. A bejelentés szerint feltehetően további német cégek informatikai központjába is behatolás történt. Az alkotmányvédelmi hivatal feltételezi, hogy a támadás elkövetői Oroszországban vannak.

A világ alighanem legveszélyesebb hackercsoportja, a Sandworm, már jó ideje rendszeres támadásokat hajt végre a nyugati kormányok, telekommunikációs intézmények, tudományos akadémiák, kutatóintézetek és a NATO informatikai központjai ellen.

Mint a német alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Hans-Georg Maasen elmondta, előszór öt évvel ezelőtt tapasztalták a Sandworm behatolási kísérleteit. Utalt arra is, hogy ezúttal egy vegyifegyver-kutatásra szakosodott intézet és több médiavállalat ellen intézett kibertámadást a Sandworm. A próbálkozást előszór tavaly nyáron észlelték, de azóta is újult erővel tart, sőt nem zárható ki az sem, hogy időközben további német cégek vagy intézmények is a behatolási kísérletek célpontjaivá váltak.

Hans-GeorgMaasen rámutatott arra, hogy a tavaly óta folyamatos kibertámadásnak már nemcsak az a célja, hogy bizalmas értesülésekhez férjenek hozzá, hanem az, hogy egész informatikai rendszereket bénítsanak meg. Példaként a Dél-Koreában tartott téli olimpiát idézte, amelynek logisztikai előkészítését kibertámadás zavarta meg.

Hackereknek sikerült átmenetileg megbénítaniuk az angliai Salisburyban elő volt orosz kém, Szergej Szkripal és leánya ellen, még a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok nevű idegméreggel elkövetett merénylet hátterének felderítésében részt vevő svájci kutatóintézet informatikai rendszerét is.

Mint az állami német tévécsatorna, az ARD az alkotmányvédelmi hivatalt idézve jelentette, a fenyegetés egy ártatlannak látszó e-maillel érkezik, melynek mellékletében egy Word-dokumentum van. A fájl megnyitásakor a Word engedélyt kér arra, hogy futtassa a dokumentumban található makrókat, és ha a felhasználó ezt jóváhagyja, a támadók máris hozzáfértek a szervezet informatikai rendszeréhez.

Az ARD beszámolója szerint a támadók ezáltal nem csupán bizalmas információkhoz férhetnek hozzá, hanem átvehetik az irányítást teljes informatikai rendszerek fölött is. A német alkotmányvédelmi hivatal csaknem biztos abban, hogy a Sandworm Oroszországban alakult hackercsapat, amelynek célja beláthatatlan következményekkel járó informatikai szabotázs elkövetése.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018