eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

Kibertámadást indítottak Németország ellen

Berlinben az állambiztonságért felelős alkotmányvédelmi hivatal közölte, hogy német médiavállalatok és egy vegyifegyver-kutatással foglalkozó intézet kibertámadás célpontja lett. A bejelentés szerint feltehetően további német cégek informatikai központjába is behatolás történt. Az alkotmányvédelmi hivatal feltételezi, hogy a támadás elkövetői Oroszországban vannak.

A világ alighanem legveszélyesebb hackercsoportja, a Sandworm, már jó ideje rendszeres támadásokat hajt végre a nyugati kormányok, telekommunikációs intézmények, tudományos akadémiák, kutatóintézetek és a NATO informatikai központjai ellen.

Mint a német alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Hans-Georg Maasen elmondta, előszór öt évvel ezelőtt tapasztalták a Sandworm behatolási kísérleteit. Utalt arra is, hogy ezúttal egy vegyifegyver-kutatásra szakosodott intézet és több médiavállalat ellen intézett kibertámadást a Sandworm. A próbálkozást előszór tavaly nyáron észlelték, de azóta is újult erővel tart, sőt nem zárható ki az sem, hogy időközben további német cégek vagy intézmények is a behatolási kísérletek célpontjaivá váltak.

Hans-GeorgMaasen rámutatott arra, hogy a tavaly óta folyamatos kibertámadásnak már nemcsak az a célja, hogy bizalmas értesülésekhez férjenek hozzá, hanem az, hogy egész informatikai rendszereket bénítsanak meg. Példaként a Dél-Koreában tartott téli olimpiát idézte, amelynek logisztikai előkészítését kibertámadás zavarta meg.

Hackereknek sikerült átmenetileg megbénítaniuk az angliai Salisburyban elő volt orosz kém, Szergej Szkripal és leánya ellen, még a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok nevű idegméreggel elkövetett merénylet hátterének felderítésében részt vevő svájci kutatóintézet informatikai rendszerét is.

Mint az állami német tévécsatorna, az ARD az alkotmányvédelmi hivatalt idézve jelentette, a fenyegetés egy ártatlannak látszó e-maillel érkezik, melynek mellékletében egy Word-dokumentum van. A fájl megnyitásakor a Word engedélyt kér arra, hogy futtassa a dokumentumban található makrókat, és ha a felhasználó ezt jóváhagyja, a támadók máris hozzáfértek a szervezet informatikai rendszeréhez.

Az ARD beszámolója szerint a támadók ezáltal nem csupán bizalmas információkhoz férhetnek hozzá, hanem átvehetik az irányítást teljes informatikai rendszerek fölött is. A német alkotmányvédelmi hivatal csaknem biztos abban, hogy a Sandworm Oroszországban alakult hackercsapat, amelynek célja beláthatatlan következményekkel járó informatikai szabotázs elkövetése.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×