eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Obama hatéves elnökségének egyik legvitatottabb döntése"

Átfogó és ellentmondásos bevándorlási reformot hirdet meg Barack Obama. Az amerikai elnök rendeletben, a republikánus többségű Kongresszus megkerülésével megállította közel ötmillió, főként mexikói bevándorló kitoloncolását.

Ahogy a republikánusok választási diadala után ígérte, kesztyűt dobott ellenfeleinek Barack Obama. Az elnök egy radikális lépéssel, rendeletben biztosított védelmet több millió, dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlónak, akiket így nem toloncolnak ki Amerikából.

"Az én hozzáállásom középutas, a józan észre épül" - mondta - "ha eleget tesznek a feltételeknek, akkor kijöhetnek az árnyékból és törvényessé válhat tartózkodásuk. Ha bűnözők, akkor kitoloncoljuk őket. Ha illegálisan akarnak belépni, akkor még nagyobb az esély, hogy elfogjuk és visszaküldjük őket" - mondta.

A republikánus pártot felháborította az elnök egyoldalú lépése, annál is inkább, mert ők uralják immár a Kongresszus mindkét házát.

"Jobb, ha tudják, amikor az újonnan választott képviselők és szenátorok elfoglalják helyüket, lépni fognak" - fenyegette meg Obamát Mitch McConnell republikánus szenátor, arra utalva, hogy pártja emberei januártól átveszik a felsőház irányítását.

Volt olyan republikánus, aki vádeljárás alá akarja helyeztetni Obamát, mert élt alkotmányos jogával. Több, mint 50 republikánus írta alá azt a levelet, amely megtiltaná, hogy finanszírozzák az elnök programjait.

Az is felmerült, hogy megbénítanák a szövetségi kormányt azzal, hogy december 11-én nem fogadnák el a közkiadásokról szóló törvényt. A republikánus vezetők azonban elvetették ezt a lehetőséget.

Obama egy érzelmektől fűtött tévébeszédben mondta el, miért legalizálja több millió bevándorló státuszát. Mint mondta: nem akar családokat szétszakítani: "Olyan ország vagyunk, amely elfogadja azt a kegyetlenséget, hogy elszakítsák egymástól a gyerekeket és szüleiket? Képmutatók vagyunk, akik nem hagyják, hogy a gyümölcseinket szüretelő és ágyainkat bevető emberek esélyt kapjanak, hogy törvényesen élhessenek köztünk?" - tette fel a kérdést.

Tudósítók szerint a bevándorlási reform Obama hatéves elnökségének egyik legvitatottabb döntése. Ha 2016-ig nem fogadnak el törvényt is a bevándorlás szabályozásáról, akkor szinte bizonyos, hogy az vezető téma lesz a következő elnökválasztásokon.

Az elnöki rendelet értelmében nem lehet deportálni Amerikából azt a közel ötmillió bevándorlót, akinek a gyereke amerikai állampolgárságot kapott vagy lakhatási engedéllyel rendelkeznek és nincs büntetett előéletük és már öt éve az Egyesült Államokban tartózkodnak.

A most védelmet kapott külföldiek nem lesznek jogosultak az egészségügyi kedvezményekre. Adót kell fizetniük, de nem lesznek állampolgárok.

A republikánusok dühét fokozza, hogy megosztottak. A kemény mag hallani sem akar az illegális bevándorlás legalizálásáról, ugyanakkor a mérsékeltebben tudatában vannak, hogy az egyre befolyásosabb latin-amerikai szavazók kedvében is kell járniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×