eur:
389.19
usd:
361.8
bux:
68602.97
2024. május 7. kedd Gizella

Európában is terjed a "szegény ember kokainja"

Az Egyesült Államokban és világszerte nézők milliói várták egy korábban alig ismert tévésorozat utolsó évadjának utolsó részét. A műsor nemcsak a tévézési szokásokat változtatta meg és tartott tükröt az amerikai társadalom elé, de rávilágított a globális drogkereskedelem egy felfutó termékére is.

A Breaking Bad, amely magyarul a nem igazán kifejező Totál szívás címet kapta, egy tisztes családapa bűnbe esését és egyre mélyebbre süllyedését mutatja be. Közben keserédes iróniával tükröt tart az amerikai és a mexikói társadalom elé és egyszerre sokkolja és szórakoztatja nézőit. Walter White kémiatanárnál előrehaladott tüdőrákot állapítanak meg, aminek nyomán pánikba esik és egy kibukott diákjával összeállva metamfetamin gyártásába kezd.

A cél, hogy biztosítsa családjának az anyagi jólétet várható halála után. Ahogy azonban megtette az első lépést a bűn útján, úgy nincs visszaút, bármennyire is próbál ragaszkodni erkölcsi normáihoz - erre utal az angol cím, azaz, hogy White "áttör a rossz oldalra".

A sorozat úgy tudott globális kultuszt teremteni, hogy sok ország hagyományos tévécsatornái lemaradtak róla. Vagy online, vagy DVD-n követte a cselekményt a nézők egyre nagyobbra duzzadó tömege.

A termék, amelyet az új-mexikói tanár kémiai ismereteit kamatoztatva előállít, a metamfetamin kristályos formája, a "chrystal meth", amelynek termelése az elmúlt években különösen felfutott. A chrystal meth gyors függőséget és fizikai leépülést okoz - fogyasztóit könnyen meg lehet ismerni feketére színeződött fogaikról.

Az ENSZ 2013-as Globális Drogjelentése szerint a tavaly világszerte lefoglalt metamfetamin csaknem egyharmadát Észak-Amerikában, az Egyesült Államokban és Mexikóban kobozták el a hatóságok. A mexikói drogkartellek - amelyek a sorozatban a főhősöket fenyegető riválisok, majd üzleti partnerek - ipari mennyiségben állítják elő a "szegény ember kokainjának" nevezett szert. Tavaly egyetlen rajtaütésben 15 tonnányi tiszta metamfetamint foglaltak le a mexikói hatóságok.

Az ENSZ szerint a drogellenes hatóságoknak egyre nagyobb gondot okoz, hogy a bűnbandák és kartellek már nemcsak magát a szert, hanem az előállításához szükséges alapanyagokat is nagy tételben szállítják a célterületekre, hogy ott laboratóriumokban állítsák elő a drogot.

Olyan ez, mint amikor a legális gazdaságban "kiszervezik" a gyártást olcsóbb munkaerőt kínáló országokba.

A mexikói drogkartellek például az amúgy legális, de másra nemigen használható metilamint próbálják Dél-Amerikába juttatni, az anyagból 2011-ben több, mint 700 tonnát foglaltak el a mexikói hatóságok különböző kikötőkben.

Mint összeállításában a Financial Times megjegyzi: Ázsiában is egyre nagyobb gondot okoz az olcsó drog. 2011-ben közel 9 tonnát foglaltak le belőle és megugrott a fogyasztása Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában és Kambodzsában is. A legnagyobb regionális felvevőpiac azonban Kína. Japánban egy kiló meth 200 ezer dollárt ér.

Európa számára pedig az aggasztó, hogy a nyugat-afrikai drogdílerek is ráálltak a metamfetamire és Ázsia mellett megcélozták az Öreg Kontinenst. Egyelőre drogfutárokkal küldik, például Franciaországba vagy Németországba, főleg Beninből és Nigériából, de egyre több bűnbanda próbál részt venni terjesztésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×