eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért küldenének Magyarországra a németek egy afgán családot?

Az év eleje óta egyre több menekült érkezik Németországba és ez rendkívüli feladat elé állítja a hatóságokat. Leginkább elhelyezésük okoz nehézséget. Csak olyan személy remélhet azonban menedékjogot, aki nem más uniós ország érintésével érkezett Németországba. Õket ugyanis a visszatoloncolás veszélye fenyegeti abba az országba, ahol először léptek uniós földre. Így volt ez a napokban egy népes afgán család esetében is, amelynek tagjait Magyarországra akarták visszaszállítani.

 A még 2008-ban, Afganisztánból elmenekült család előbb Iránban keresett új hazát, majd Törökországon keresztül Európába jött és Magyarországon folyamodott menedékjogért, de miután tudomást szerzett arról, hogy embercsempészek révén bejuthat Német-országba, rászánta magát a kalandos útra.

Münchenben azonban a migrációs hivatal az Európai Unió idevonatkozó rendelkezéseire hivatkozva elrendelte az afgán család kitoloncolását. Az érdekükben fellépő ügyvédnek azonban sikerült az utolsó pillanatban megakadályozni, hogy a családot feltegyék a Budapestre induló repülőjáratra.

A müncheni bíróságon azzal az indokolással tudta a kiutasítási döntést semmissé nyilvánítani, hogy Magyarországon - úgymond - a menekültügyek kezelése nem felel meg a jogállammal szemben támasztott elvárásoknak. Idézte védenceit, akik szerint Budapest közelében kényszerszállásuk alig 12 négyzetméter nagyságú, mosdó nélküli szoba volt.

Két mellékhelyiséget több, mint 100 más menekülttel kellett közösen használjanak, az élelmiszerellátás is igencsak szűkös volt, a bentlakók között gyakoriak voltak a verekedések, de még az öngyilkossági kísérletek is. Az ügyvéd az Európai Emberjogi konvenció harmadik paragrafusát idézte, amely tiltja az emberhez nem méltó bánásmódot.

A müncheni bíróság a kitoloncolási határozat érvénytelenítésével gyakorlatilag elismerte az ENSZ menekültügyi szervezetének azon jelentését, amely szerint Magyarországon gyakori a menekültek bántalmazása, illetve nyugtatószerekkel történő elkábítása.

Noha a migrációs hivatal döntésében azzal érvelt, hogy ezeket a panaszokat a magyar hatóságok időközben orvosolták és a törvényeket is kedvező irányban módosították, a német bíróság szerint a kedvező változást nem lehet ellenőrizni, ezért az afgán család egyelőre maradhat Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×