eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az oroszokat sújtja legjobban a ciprusi csomag

Oroszország annak ellenére támogatja a ciprusi mentőcsomagot, hogy az új megállapodás legfőbb kárvallottjai orosz nagybefektetők lesznek. Egyelőre az sem világos, hogy bankbetéteik mekkora részéről kell lemondaniuk.

Oroszország többször is jelezte, mennyire dühítik az Európai Unió és az IMF által javasolt ciprusi mentőcsomag feltételei. Ahhoz képest azonban, amit eredetileg követeltek a ciprusiaktól - hogy a nagyobb bankbetétekre 10 százalékos, egyszeri adót fizessenek, az orosz, és más nagybetétesek most még rosszabbul járhatnak.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök úgy kommentálta a két ciprusi bank átalakítását, hogy "folytatódik annak ellopása, amit egyszer már elloptak". Ezzel arra utalt, hogy olyan pénzeket vesznek el, amelyeket illegálisan, adófizetés nélkül vittek ki Ciprusra az orosz gazdaságból.

Medvegyev ezzel a Németországban hangoztatott nézeteket ismételte, miszerint Ciprusra orosz oligarchák és maffiózók menekítették a pénzüket.

Az orosz Financial Timesnak is nevezhető gazdasági lap, a Vedomosztyi azonban úgy kommentálta a megállapodást, hogy "Ciprus beleegyezett az oroszok megbüntetésébe". A Bank of America Merill Lynch szakértője szerint azonban az adózás nélkül kimenekített pénz valójában elenyésző a ciprusi bankokban. A nagyobb részt teljesen legálisan helyezték el ciprusi számlákon - mondta Igor Suvalov.

A brit és a ciprusi nyugdíjasok biztonságban vannak, de a Bank of Cyprus 100 ezer eurónál nagyobb betéteinek valószínűleg 30 százalékát veszik el a tulajdonosoktól - jegyezte meg a Vedomosztyi. A megszűnés előtt álló Laiki Bank kisbetéteseit megmentik és pénzüket átviszik a Bank of Cyprusba. A nagybetétek sorsáról viszont nem tudni semmit - előfordulhat, hogy az összes pénzüket elveszítik a tulajdonosok - írja a lap.

A Vedomosztyinak az Ernst and Young képviselője Neofitosz Neoftiou azt mondta, hogy bár az orosz cégeket érinti a legsúlyosabban az átalakítás, nem ez volt az eredeti cél.

Nem minden orosz betétes veszítheti el a pénzét, tette hozzá: sokan a Cipruson jelenlévő orosz kereskedelmi bankba, a VTB-be tették a pénzüket, amit pedig nem érinti az átszervezés. A Laiki ügyfelei azonban úgy tűnik, rosszul kalkuláltak. Ebben a bankban nagyon könnyen, egyenesen Moszkvából is lehetett számlát nyitni és emiatt volt nagyon népszerű az oroszok körében.

Az elmúlt napokban az orosz kormány és az orosz vállalkozások nem mutattak hajlandóságot arra, hogy segítsenek a megoldásban. Az offshore-gyakorlatot élesen ellenző Putyin elnök azonban most elrendelte, hogy mégis tárgyaljanak Ciprussal Moszkva felé fennálló adóssága átütemezéséről.

Közben Cipruson Kriszosztomosz érsek azt mondta, megpróbálja rávenni az orosz befektetőket, hogy ne távozzanak a szigetről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×