eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Élénk eszmecsere Irakban

Kérdéses, hogy Irak megbízható szövetséges. Erre figyelmeztette házigazdáit John Kerry új amerikai külügyminiszter, aki váratlanul Bagdadba érkezett. Kerry az iraki háború 10 éves évfordulója után néhány nappal érkezett az iraki fővárosbam és azt kifogásolta, hogy Irak átengedi légterén a szíriai rezsimnek fegyvert szállító iráni gépeket.

"Nagyon élénk eszmecserét folytattunk az Szíriába fegyvert és harcosokat szállító gépekről" - mondta John Kerry Nuri al-Maliki iraki miniszterelnökkel folytatott tárgyalásairól. Hétköznapi nyelven mindez azt jelenti: komolyan összevitatkoztak.

John Kerry mindössze néhány nappal a 2003-as, amerikai vezetésű invázió tízéves évfordulója után érkezett váratlanul Irakba. Az utóbbi időben nem sokan gondolták, hogy a korábban szürkének tűnő síita politikus, Nuri al-Maliki milyen erős hatalmi bázist épít ki és tekintélyelvű magatartása ellenére ő lesz az amerikaiak fő tárgyalópartnere az országban.

A síiták által dominált Irak azt is jelenti, hogy megerősödött Irán befolyása és Washington éppen ezt nehezményezi.

Az Iránból Szíriába tartó légiszállítmányok és a szárazföldön, kamionokkal átjuttatott rakományok megerősítik Bassár al-Assad szíriai elnök rezsimjét a lázadókkal szemben.

"Világossá tettem, hogy a mi célunk Aszad elnök távozása és a demokratikus folyamat megerősítése. Bármi, ami Aszadot támogatja, problematikus" - mondta bagdadi sajtótájékoztatóján Kerry. "Amerikában sokan meglepve figyelik, hogy partnerünk, akinek olyan sokat segítettünk, most nehézzé teszi közös céljaink elérését" - tette hozzá.

Irak és Irán azt állítja, hogy az iraki terület felett áthaladó gépek humanitárius szállítmányok. Az amerikaiak szerint azonban fegyvert juttatnak az Aszad-rezsimnek. Ha ez folytatódik, akkor Irakot kizárják a Szíria jövőjéből szóló nemzetközi megbeszélésekből - figyelmeztette Washington Bagdadot.

Az amerikaiak azt akarják az irakiaktól, hogy ha nem tiltják be az átrepüléseket, akkor legalább írják elő, hogy az iráni gépek szálljanak le Irakban, ahol megvizsgálhatnák, hogy valóban humanitárius segélyt visznek-e. Erre Irak tavaly ígéretet is tett, de eddig csak két gépet ellenőriztek.

A szíriai konfliktus megosztja az iraki vallási közösségeket is - a síita többségű kormányzat megértőbbnek mutatkozik a hasonló vallású szíriai elit irányában, míg a szunniták a többségükben szunnita szíriai lázadókkal szimpatizálnak. Kerry ezt kihasználva igyekezett értésre adni: ha elmérgesedik a helyzet, akkor a szíriai lázadó csoportok közül azok, amelyek az al-Kaidához húznak, Irakra is veszélyt jelenthetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×