eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rovarirtó tilalom jöhet a méhek védelmében

A méhek vészes megfogyatkozása miatt az Európai Unió a nyárra betilthat három, széles körben használt növényvédő szert. A múltheti csúcstalálkozón nem sikerült megállapodni a tilalomról és a tagállamok nem jutnak egyezségre, akkor Brüsszel maga léphet fel.

A méhpopulációk vészes csökkenéséről már évek óta hallani, és újabban az a vélemény alakult ki, hogy a jelenséget az úgynevezett neonikotinoid növényvédő szerek okozzák.

Két nagy gyártó, a Syngeta és a Bayer viszont azt állítja: nem bizonyított az összefüggés, és a tilalom többmilliárd eurós kárt okozhat az uniós államok gazdaságainak - írja a Reuters.

Az EU-szabályai értelmében a tagállamoknak két hónapjuk van, hogy megállapodásra jussanak. Ha ez nem sikerül, akkor az Európai Bizottság maga hozhat döntést.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA tanulmánya szerint a neonikotinoidok súlyos veszélyt jelentenek a méhekre - a kutatás azonban nem talált közvetlen kapcsolatot a méhkolóniák összeomlása és a növényvédők használata között.

A méhek és más rovarok nagyon fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban. Ugyanakkor Európában 8 millió hektáron használnak neonikotinoidokat a repce, a búza és más növények hozamának növelésére.

EU-források szerint az uniós államok megosztottak: 13 támogatta a szerek betiltását, kilenc viszont ellenezte azt. Nagy-Britannia és Németország a tartózkodók között volt.

A Syngeta svájci gyártó vezetése "szégyenletesen politikai javaslatnak" nevezte az EU-bizottságnak a tilalomról szóló felvetését. "Ezzel nem védik a méhek egészségét" - mondták.

Szakértők nem vitatják, hogy a kérdéses növényvédők károsak a méhekre - hiszen rovarirtók. Arról viszont nincs egyetértés, hogy a méhkolóniák ezen szerek miatt fogyatkoznak.

A gyártók saját tanulmánya azt állítja, hogy a neonikotinoidokra javasolt átfogó tilalom 16 százalékkal vetné vissza az EU búza-exportját és közel 60 százalékkal megnőne a behozott kukorica mennyisége. Hangosak azonban a tilalomért kampányolók is: az Avaaz nevű csoport 2,5 millió aláírást gyűjtött össze az EU-tilalmat sürgető petíciójával és azzal vádolja a nemzeti kormányokat, hogy figyelmen kívül hagyják a közvéleményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×