eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hiába a klímatudatosság, olcsóbb szénnel tüzelni

Megugrott a "piszkos energiaforrásnak" tartott szén felhasználása az európai erőművekben - ez az egyik váratlan eredménye az Egyesült Államokban indult palagáz-boomnak. De vajon azt jelenti-e mindez, hogy Európa nem tudja teljesíteni klímavédelmi céljait?

Amerikában annyira felpörgött a palagáz-kitermelés, hogy az idáig a hazai energiaelőállítók által használt szénre visszaesett a kereslet. Ahogy pedig zuhanni kezdett az amerikai szén ára, úgy került egyre több európai vevőkhöz, akik a drágább földgáz helyett ezzel a piszkosnak tartott energiaforrással termelnek energiát.

A palagáz-kitermelés "perverz" módon változtatja meg a globális energiarendszert - jegyezte meg a Financial Times.

Észak-Dakotában azonban most nem erre gondolnak: ez az egyik olyan térség az Egyesült Államokban, amely komoly palagáz lelőhelyekkel rendelkezik. Miközben Washingtonban a képviselők a csillagászati államadósság kezeléséről vitáznak, addig itt többletet halmozott fel a helyi államkassza.

Megszűnt a munkanélküliség. A teherautó-sofőrök évi 100 ezer dollárt keresnek, az ide áramló dolgozókat szórakoztató sztriptíz táncosnők pedig 1000 dollárt gyűjtenek be esténként - írta helyszíni tudósításában a Spiegel hírmagazin.

Európában a szén fokozott felhasználása azt is jelenti, hogy nehezebb teljesíteni az Európai Unió kitűzött klímavédelmi céljait - azaz mérsékelni az üvegházhatást okozó széndioxid kibocsátását.

Sok szakértő szerint a "szén reneszánsza" csak pár évig tart majd. A Nemzetközi Energiaügynökség azt jósolja, hogy négy éven belül visszaesik a szén felhasználása a jelenleg pénzügyi válság sújtotta Európában. Az EU klímavédelmi célkitűzése az, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkentsék a tagállamok a széndioxid-emissziót.

Egyelőre azonban a pénz diktál: a csökkenő kínai kereslet és az amerikai gázkitermelés miatt a tonnánkénti 130 dollárról 86-ra csökkent a szén ára - azaz hiába a klímavédelmi célkitűzés, jobban megéri szénnel termelni az energiát. A szénfelhasználást az is serkenti, hogy néhány tagállamban egy EU-irányelv értelmében éveken belül be kell zárni a szénerőműveket - a tulajdonosok pedig addig maximálisan megpróbálják kihasználni azokat. Több uniós tagállam hamarosan olyan szabályozást vezet be, amelynek nyomán megdrágul a szénenergia.

A megújuló energiaforrások mellett az alternatíva Európában is a palagáz kitermelés lehet - Németország, Franciaország és Lengyelország is nagy tartalékokkal rendelkezik. A téma kezd annyira fontossá válni, hogy az Economist magazin február 5. és 17. között online vitafórumot rendez róla.

A palagáz-kitermelési technológia korántsem népszerű: az, hogy a gázt megkötő kőzetrétegeket vegyszeres oldattal repesztik szét, szennyezheti a vízforrásokat, sőt kisebb földrengéseket generálhat - állítják a bírálók. A másik oldalon azok állnak, akik szerint ki kellene használni a tisztább és olcsóbb energiát biztosító forrásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×