eur:
388.7
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Így bukott le a korrupt EP-képviselő - videó

Belügyminiszter és európai parlamenti képviselő volt, most azonban börtönben ül Ernst Strasser. A volt osztrák képviselőt vesztegetés miatt négy év börtönre ítélték, miután lebuktatta a Sunday Times két riportere.

Ernst Strasser egykor az osztrák elit tagja volt, de az eljáró bíró szerint nagyon nagy károkat okozott az országnak. Akkora károkat, hogy négy évre börtönbe kell vonulnia.  "Kevés ember volt a köztársaság történetében, aki ennyire rontotta volna Ausztria jóhírét" - mondta Georg Olschak bíró.

Az expolitikus akár tíz évet is kaphatott volna, amiért évi 100 ezer euró kenőpénzt fogadott el azért cserébe, hogy módosító indítványokat nyújtson be egyes európai jogszabályokhoz.

"Ez remek alkalom arra, hogy embereket ismerjek meg, saját hálózatot építsek ki és a cégeimet segítsem vele" - mondta Strasser egy titokban felvett videón - amelyet nézve úgy tűnik, nem fogta fel, hogy amit tesz, az törvénytelen. Elmondta azt is, hogy 5 ügyfele van és mindegyiktől 100 ezer eurót kap.


A videót a brit Sunday Times két, magát lobbistának kiadó tényfeltáró újságírója vette fel. Strasser büszkén mondta nekik, hogy az egyik törvényben több módosítást tudott elérni, mint amit kértek tőle.

Eredetileg arról tárgyalt az ál-lobbistákkal, hogy a használt elektronikai cikkek újrahasznosításáról és a befektetések szabályozásáról szóló törvénykezést próbálja meg módosíttatni.

Amikor az ügy kiderült, az egykori osztrák belügyminiszter lemondott mandátumáról, de ártatlanságát hangoztatta. Azt mondta, szeretné megőrizni az osztrák konzervatív Néppárt jóhírét.

Az ál-lobbistákkal pedig azért kötött alkut, mert azt hitte, hogy azok amerikai titkosügynökök, és ki akarta deríteni, mik voltak a céljaik - tette hozzá.

A két brit újságíró videolinken és paraván mögött ülve tett tanúvallomást, hogy csak a bírósági illetékesek láthassák az arcukat. Elmondták azt is, hogy 14 európai képviselőt próbáltak beugratni és kideríteni, hajlanak-e a korrupcióra. A brit újságírói szakmában ezt a gyakorlatot "halász expedíciónak" nevezik és a Sunday Times rendszeresen publikál ilyen módszerrel megírt cikkeket. Strasseren kívül a román Adrian Severin, a szlovén Zoran Thaler és a spanyol Zalba Bidegain akadt fenn a hálón.

"Persze, hogy lobbista vagyok" - védekezett a bíróságon Strasser. "Nem, Ön nem lobbista, Ön parlamenti képviselő volt" - válaszolta az ügyész.

A Reuters megjegyzi: az európai polgárok kevesebb, mint fele voksolt a legutóbbi EP-választásokon, és felmérések szerint negyedüknek rossz véleménye van az Európai Parlamentről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×