eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagy-Britanniáról ne is álmodjanak a kivándorolni vágyó görögök

Nagy-Britanniáról ne is álmodjanak! - üzente David Cameron brit miniszterelnök azoknak a görögöknek, akik a hazájukat sújtó válság miatt a szigetországban keresnének munkát és telepednének le. Elméletileg a görögöknek, uniós polgárként, ehhez joguk van belépni.

Az euróválság nyomán ismét egyre hangosabbá válnak a brit euroszkeptikusok. Ppolitikai fórumokon egyre-másra arról hallani, hogy brit népnek meg kell adni a jogot arra, hogy eldöntse: az EU tagja maradjon-e az ország.

Ebben a közhangulatban csak szítja a tüzet, ha szóba kerül a bevándorlás kérdése, vagy akár az ideiglenes migráció. Bár a két fogalom nem ugyanaz, a brit politikai és média elit is előszeretettel tesz egyenlőségjelet a kettő közé.

David Cameron miniszterelnök most azzal próbálja a keménységét mutatni, hogy utalt rá: meg tudják állítani az esetleg Nagy-Britanniában szerencsét próbálni kívánó görögök hadát. Cameron belügyminisztere, Theresa May a Daily Telegraphnak adott interjújában említette a rendkívüli határőrizet bevezetését, ha összeomlana az euró, Cameron pedig parlamenti képviselők előtt erősítette meg, hogy bármilyen vészhelyzetre felkészült a brit kormány.

"Jogilag, ha különleges nyomás lép fel, lehetséges a migrációs mozgás korlátozása. Bármire kész vagyok, hogy megóvjam országunk biztonságát, bankrendszerünket és gazdaságunkat" - mondta. Jogilag ugyanakkor EU-tagállamként Nagy-Britanniára is vonatkozik az állampolgárok szabad mozgásának elve, azaz például, a görög állampolgárok szabadon beléphetnek, és munkát vállalhatnak a szigetországban, ahogyan megtehetik azt a britek is Görögországban - bár a mostani helyzetben kevesen játszanak ezzel a gondolattal.

A Telegraph megjegyzi, hogy sok görög vette ki a pénzét hazai bankszámlájáról, és tette át brit bankokba. Emiatt felmerülhet, hogy hamarosan követhetik a pénzüket. Nagy-Britanniában az 1800-as évek vége óta él jelentősebb görög közösség, amelynek a létszámát közel félmillióra becsülik. Nem tudni, mit szól a határzár ötletéhez a legmagasabb rangú görög származású brit - Fülöp herceg, a királynő férje.

Két hete Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárti vezére nevezte hibának, hogy Nagy-Britannia 2004-ben korlátozás nélkül beengedte az új kelet-európai uniós tagállamok munkavállalóit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×