eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Komoly megszorítások jönnek Szlovákiában

Robert Fico kormányának egyik legfontosabb feladata a közpénzek konszolidációja és a költségvetési hiány csökkentése. Az országra komoly megszorító intézkedések várnak.

A tervezett lépésekről a kormány tagjai az újonnan megalakított Fejlesztési és Szolidaritási Tanács kétnapos ülésén beszéltek. A tanácsban képviseltetik magukat a munkáltatók, a szakszervezetek, az egyéni vállalkozói szövetségek, az önkormányzatok, a nyugdíjasok, a tudományos intézmények, a felsőoktatási intézmények, és az egyházak.

A kormányfő röviddel a választások után többször is elmondta, minden fontos lépésnél társadalmi konszenzusra törekszik, annak ellenére, hogy egyszínű kormányt alakíthatott és a parlamentben abszolút többsége van. A miniszterelnök hangsúlyozta: minden intézkedést egyedül is elfogadhatna a kormánypárt, ám nem akar instabilitást és szociális feszültséget. Elmondása szerint azonban, ha fontos döntésekről nem tudnak megegyezni a partnerekkel, készek egyedül is dönteni.

Fico jelezte: a partnerek egyetértettek abban, hogy a költségvetési hiányt az idén GDP-arányosan 4,6, 2013-ban pedig 3 százalék alá kell szorítani. A megbeszélés után a kormányfő elmondta: megegyezés született arról, hogy különadót vetnek ki a bankokra és a kiemelt nagyvállalatokra, ebből a jövő év végéig közel 325 millió euró kerül majd az államkasszába.

Peter Ka¾imír pénzügyminiszter bemutatta a kormány további javaslatait a hiánycél eléréséhez. Ezek között szerepel a társasági és a személyi jövedelemadó emelése, a kisiparosok járulékterheinek növelése, az alkalmi szerződéses munkavállalók járulékainak megváltoztatása, a munkaszüneti napok számának csökkentése. Az elmondottakból is nyilvánvaló, hogy az egykulcsos adórendszer gyakorlatilag megszűnik. Úgy tudni, havi 2750 eurós fizetés fölött alaposan megugrik majd az adó.

Az intézkedések döntő mértékben érintik a jelenlegi nyugdíjrendszert is. Egyelőre annyit tudni, hogy a jövő év elejétől csökkenteni fogja a kormány a második nyugdíjpillérbe fizetendő járulékok arányát. A második pillérbe jelenleg 1,4 millió munkavállaló fizeti bruttó havi bérének 9 százalékát, a jövőben ez valószínűleg csak 6 százalék lesz. Az így fennmaradó összeg az első pillérbe, az állami Szociális Biztosító nyugdíjalapjába kerül majd, ahová jelenleg szintén 9 százalékot fizetnek a munkavállalók.

A lépés annak az intézkedéscsomagnak a része, ami révén a kormány másfél év alatt 1,2 milliárd euróhoz kíván jutni, hogy 2013-ban 3 százalék alá csökkentse az államháztartási hiányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×