eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Szakértő elárulta, kell-e félni a magyarországi tigrisszúnyogoktól

Amennyire jó a mókus "marketingje", olyan rossz a tigrisszúnyogé – mondta az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. Garamszegi László biológus szerint az invazív tigrisszúnyog potenciálisan valóban számos kórokozót terjeszthet, Magyarországon azonban még egy egy példányban sem találták meg például a nyugat-nílusi láz vírusát.

Potenciálisan veszélyes a tigrisszúnyog, képes különböző kórokozókat terjeszteni, de nagy a különbség a potenciális terjesztés és a tényleges terjesztés között – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Garamszegi László biológus, az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója.

"A mi feladatunk az, hogy monitorozzuk, ténylegesen milyen kórokat terjesztenek, és ez alapján kell megfogalmazni, hogy szükséges-e esetleg valamilyen járványügyi intézkedést tenni. Jelen pillanatig magyarországi tigrisszúnyogban kórokozót nem találtunk" – tisztázta.

Ezek a szúnyogok leginkább a lakott területeket kedvelik, egy sor nagyvárosban előfordulnak, így Budapesten is nagyon sok van belőlük különböző kerületekben. A térkép alapján rekonstruálni tudják, hogy Magyarország délnyugati területein elég gyakorinak tekinthető, míg az ország északkeleti részében sokkal ritkább; hosszú távon szerinte mindenképpen számíthatunk arra, hogy más területeken is meg fog jelenni a tigrisszúnyog.

A felvetésre, hogy ha ennyire ártatlan, akkor miért félünk tőle mégis, a biológus érdekes magyarázatot adott.

"Van itt egy marketinghatás; nem mondanám azt, hogy tőlük jobban kéne félni, mint a többi, már az országban lévő szúnyogtól.

Körülbelül 50 endemikus csípőszúnyog él Magyarországon, ebből körülbelül 10-15 csípi is az embert.

Ezek közül is képes több faj például a nyugat-nílusi láz kórokozóját terjeszteni, tehát nem kell egyelőre jobban félnünk az invazív szúnyogoktól, mint a jól ismert magyarországiaktól. Azért mindenképpen oda kell figyelni ezekre a szúnyogokra, mert potenciálisan több kórokozót tudnak terjeszteni" – mondta Garamszegi László, és jelezte, vannak egzotikus kórokozók, például a chikungunya vagy a dengue-láz, amelyeke képesek terjeszteni, emiatt is figyelni kell rájuk, hogy a jövőben a behurcolt kórokozók terjesztésében milyen szerepet játszanak majd.

A biológus szerint korai a vészharangokat megkongatni, mert a vizsgálataikból úgy tűnik, ilyen kórokozókat még nem lehet magyarországi szúnyogokban kimutatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×