eur:
401.4
usd:
365.66
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico szeretné, ha a háború után helyreállna a kapcsolat Oroszországgal

„Ha még ennek a kormánynak a mandátuma alatt véget ér az ukrajnai háború, mindent meg fogunk tenni az gazdasági és az általános kapcsolatok helyreállításáért Oroszországgal” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák és az ukrán kormány közelgő tárgyalása előtt.

A szlovák és az ukrán kormánytagok idén áprilisban már tartottak egy közös kormányülést a kelet-szlovákiai Nagymihályban, ahol Robert Fico szlovák miniszterelnök elmondta, Szlovákia azt kívánja, hogy Ukrajna minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen, és biztosan nem fog akadályokat gördíteni ez elé, valamint megosztja csatlakozási tárgyalási tapasztalatait is. A kormányfő az uniós tagságot Ukrajna további békés fejlődése garanciájának tekinti.

A szlovák és az ukrán kormány október 7-én ismét közös tanácskozást tart, ezúttal az ukrán oldalon, Munkácson. Robert Fico várakozással tekint a tárgyalások elé, és kijelentette, kabinetje érdekelt abban, hogy baráti kapcsolatok fűzzék Ukrajnához. A két kormány hétfői együttes ülésén a szlovák miniszterelnök arról fog beszélni, hogy Ukrajnára szükség van mint az alapvető nyersanyagok tranzitországára. „Nemcsak a humanitárius, és talán más területeket érintő terveink végrehajtásáról fogunk beszélni, hanem mindenekelőtt azt várom, hogy nyíltan beszéljük arról, hogyan tudjuk garantálni, hogy Ukrajna továbbra is az alapvető nyersanyagok fontos tranzitországa maradjon, mert ezekre a nyersanyagokra szüksége van Nyugat-Európának” – mondta a kormányfő.

Hozzátette, bár egyes kérdésekben eltérő a véleményük, nagyra értékeli a közte és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök között fennálló nagyon jó viszonyt. „Tudom, hogy nyíltan beszélhetek vele ezekről a kérdésekről, arról, hogyan lehet biztosítani az Ukrajnán keresztül Szlovákiába vezető tranzitútvonalakat, mert itt nem csupán arról van szó, hogy mi megkapjuk-e, amire szükségünk van. Olyan feltételeket teremtettünk, hogy Szlovákia elsősorban tranzitország” – mondta, és hozzátette, Szlovákia azzal küzd, hogy az Európai Bizottság óriási nyomást gyakorol rá, hogy keletről nyugatra semmi se menjen.

A szlovák kormányfő egyúttal azt is megjegyezte, az orosz féllel fenntartott kapcsolatokat is meg kell erősíteni, amint megszületik a béke. Úgy fogalmazott, ha még az ő kormányzása alatt véget ér a háború, mindent megtesz majd azért, hogy helyreállítsa a gazdasági és az általános kapcsolatokat Oroszországgal.

„Az Európai Uniónak szüksége van Oroszországra, és Oroszországnak természetesen szüksége van az Európai Unióra”

– hangsúlyozta Robert Fico.

Megjegyezte, hogy minden háború a tárgyalóasztalnál ér véget. „Törekedni fogunk az Ukrajnával való normális, baráti kapcsolatokra is, és azt kívánjuk az országnak, hogy mielőbb érjen véget ez a szerencsétlenség, mert ez mindenki számára az” – mondta a miniszterelnök, és hozzátette, beigazolódott, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×