eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Komoly biztonsági résre derült fény, de nincs mit tenni

A Lenovo és az Intel eszközei is érintetek.

Javítatlan hiba van néhány korábbi Lenovo és Intel eszköz alapszoftverében, melynek segítségével akár a hackerek is behatolhatnak a szóban forgó gépekbe – hívta fel a Binarly nevű kiberbiztonsági vállalat a jelentésében, amit a hvg.hu szemlézett.

A szóban forgó, régebbi gépek esetében az jelenti a problémát, hogy már véget ért a támogatásuk, így a gyártók nem fognak foltozást kiadni a biztonsági résekhez. A hiba a Lighttpd nevű nyílt forráskódú webszerverben lapul – bár ez jó eséllyel nem cseng ismerősen senkinek, egy sor technológiai termékben alkalmazzák, a firmware (alapszoftver) komponensekben is – olvasható.

Mint kiderült, a Lighttpdnél 2018-ban bukkantak rá a távolról kihasználható szoftveres sérülékenységre, amit kihasználva a kiberbűnözők létfontosságú biztonsági adatokhoz férhetnek. A Lighttpd szakemberei ezt ugyan csendben javították, de nem adtak ki hozzá egy CVE-azonosítót, amivel a Lighttpd szoftverét használó vállalatok is javítani tudták volna a sebezhetőséget. Pedig – jegyzi meg az Ars Technika – sok olyan termékben használják a szoftvert, amelyekhez az American Megatrends International szállítja a firmware-szoftvert.

A szóban forgó hiba javítását bizonyos hardverek már sosem fogják megkapni, már csak azért sem, mert többségük hivatalos támogatási ciklusa már véget ért.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×